Konec pálení v Čechách

11. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pěstitelské pálenice na výrobě lihu nikterak nevydělávají. Nejenže daň z lihu stoupla o čtyřicet procent, ale vyrostlo i mnoho nových palíren, které, aby získaly zákazníky, musí držet cenu alkoholu na rozumné hranici. Lidé proto raději pálí sami doma a škodní jsou všichni.

0:00
/
0:00

Nepopulární opatření je potřeba zamaskovat dobrým heslem. Nechceme být národem nezletilých alkoholiků, proto zdražujeme alkohol. Říká vláda. Všichni ale dobře víme, že když se státní pokladně nedaří, je nejjednodušší zdražit alkohol a cigarety. S odůvodněním, že jde vlastně o drogy a ty, jak ví i malé dítě, škodí zdraví. Jsou tedy nežádoucí. Na druhou stranu jsme byli upozorňováni na bubáka Evropské unie, který nám zakáže vyrábět tvarůžky, utopence a slivovici, a jen vláda nás před těmi byrokraty z Bruselu ochrání a pro budoucí generace uchová národní poklad.

Slivovici můžeme pálit vesele dál. Nedělám si iluze o tom, že by staříčci na Valašsku chodili s každým litrem kvasu k odborníkům, mají na to své vlastní nádobíčko a za léta praxe, pokusů a omylů už vědí, jak na to, aby se nevzhledná páchnoucí hmota proměnila v čirý lék. Zahrádkáři v posledních letech upouštějí od pěstování ovoce a zeleniny a přecházejí na konifery a japonské zahrady, přesto se pořád ještě najdou ti, kteří celý rok opečovávají své jabloně, hrušně, slívy, třešně, meruňky a další dřeviny s vidinou bohaté sklizně. Když pak vypěstují více, než sami mohou sníst, odnášejí své ovoce do pálenic. Tam se podiví, kolikže to ten alkohol stojí. Otočí se na podpatku a kvas si odnášejí domů. Nevydělá si palírna, která musí navíc investovat do zařízení, a nezbohatne na tom ani stát, když na daních nevybere tolik, kolik čekal. Naopak ještě zaplatí za likvidaci načerno páleného lihu z tajných skladů. A tak to jde pořád dokola.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio