Kontroly střech v našem kraji vrcholí

3. únor 2006

Úředníci a hasiči kontrolovali v našem regionu střechy objektů, kde bývá nejvíce lidí. Jde například o školy či obchody. Dobrovolní hasiči v posledních dnech ze střeh shazovali sníh a led. V následujících dnech by zase mělo sněžit.

Letošní zima pro nás nachystala několik těžkých zkoušek. Kromě mrazu, který komplikuje dodávky tepla a vody, jsou to i nástrahy v podobě rampouchů a těžkého sněhu. Ten se ukázal jako nejvíce nebezpečný. To, co se stalo s ostravským Lidlem a katovickou halou, přimělo lidi k větší obezřetnosti. Někteří z nich se dokonce větším stavbám s plochou střechou vyhýbají.

Hasiči na střeše supermarketu
0:00
/
0:00

Nejdůležitější budovy ve městě, kde se také zdržuje větší množství lidí, kontrolovala v doprovodu hasičů komise úředníků. Jak říká mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kůdela, šlo o mimořádnou akci, která v těchto dnech vrcholí. "V praxi je to tak, že pracovník stavebního úřadu nasedne na žebřík, hasiči ho vyvezou, pracovník zkontroluje, jak to vypadá se sněhem a pak dává nějaké doporučení majiteli objektu," popisuje mluvčí hasičů.

Do preventivních akcí se pouštějí i hasiči. Zaměřují se především na funkční únikové východy. "Protože jednou z příčin, proč bylo v Katovicích tolik mrtvých a zraněných, bylo to, že lidé se nemohli únikovými cestami dostat ven," dodal Kůdela. Podle něj mají největší podíl na odstraňování nebezpečného sněhu dobrovolní hasiči. Například v Darkovicích na Opavsku odstraňovali těžký sníh ze střechy místní školy už začátkem ledna.

Zima a tedy ani starosti ještě zdaleka nekončí. Podle meteorologa Petra Drobka se v nejbližších dnech dočkáme dalšího ochlazení i sněhu. "Nejbližší sněhové nadílky se dočkáme už zítra, ale větší srážkové úhrny očekáváme z pondělka na úterý. V úterý má dokonce napadnout až deset centimetrů nového sněhu, na horách až dvacet," upozornil meteorolog.

Spustit audio

Více z pořadu