Kopřivnice se připravuje na demonstraci Dělnické strany

10. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Dělnická strana chce dnes v 16:00 v Kopřivnici protestovat proti propouštění v tamní automobilce Tatra. Organizátoři ohlásili, že by se demonstrace proti nezaměstnanosti a za sociální jistoty v centru města mělo zúčastnit 150 lidí. Akce je řádně ohlášená.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka potvrdil, že shromáždění zakázat nemohli. Situaci bude vedení radnice sledovat přímo na místě. "Jako úřad jsme připraveni ze zákona splnit svoji povinnost, to znamená demonstraci sledovat a v případě, že by překročila meze stanovené zákonem, tak vyzvat svolavatele, aby ji ukončil, případně sami vyhlásili její ukončení," upřesnil starosta.

Při demonstraci Dělnické strany v Kopřivnici budou v pohotovosti i novojičínští policisté. "Policisté přijali veškerá opatření, která nám poslouží k tomu, aby nedošlo k narušení veřejného pořádku. Celou situaci budeme monitorovat, budeme mít v terénu několik desítek policistů a v případě, že dojde k narušení veřejného pořádku nebo k nějakému protiprávnímu jednání, policie samozřejmě zakročí adekvátně té situaci," potvrdila mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková.

Kopřivnická automobilka Tatra kvůli hospodářské krizi začne propouštět koncem ledna. O práci má přijít 569 zaměstnanců. Od loňského pololetí do konce letošního března tak firmu opustí 1400 zaměstnanců a počet zaměstnanců firmy klesne pod 3000.

Krajně pravicové Dělnické straně hrozí zánik. Vláda se usnesla, že požádá Nejvyšší správní soud o její rozpuštění. Strana mimo jiné stála za demonstracemi kvůli litvínovskému sídlišti Janov, kde žije mnoho nepřizpůsobivých obyvatel, především Romů, na jejichž chování si stěžují místní starousedlíci.

autoři: mik , tif
Spustit audio