Korejská mantra

17. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dopravní zácpy a téměř nekončící kolony projíždějících automobilů - tak vypadá provoz v nejvýchodnější části České republiky na Třinecku a Jablunkovsku. Zatímco císař František Josef už na přelomu 19. a 20. století pochopil význam spojení českých zemí a Slovenska a postavil košicko-bohumínskou trať, po celé dvacáté století nikoho nenapadlo následovat ho a postavit alespoň rychlostní komunikaci. A tak se zdá, že muselo dojít až na Sibylino proroctví a museli do Nošovic přijít Asiaté, aby se i horalé dočkali dálnice.

0:00
/
0:00

Hyundai, Hyundai - exotické jméno asijského tygra v posledních dnech zní ze sdělovacích prostředků doslova jako zaklínadlo. A někdy mi to dokonce připadá, jako by se někteří politici tajně pod peřinou k této spáse moravskoslezského regionu doslova modlili. Přiznám se, že nesdílím euforii nad největší zahraniční investicí, možná proto, že mě neláká vidina práce u montážního pásu.

Naopak spíše moji mysl naplňují obavy. Obavy z toho, že když se náhodou guvernéři a vicepresidenti korejského impéria rozhodnou špatně a svou fabriku postaví v Polsku nebo na Ukrajině, všichni politici v metropoli nad Vltavou zase zapomenou, že Evropa nekončí v Ostravě. Ta se sice po letech konečně dočká důstojného dálničního připojení, ale já stále cestou do Třince nebo na Slovensko zůstanu viset v zácpě na neborském kopci.

Slavná silnice E75, která protíná Evropu od severu k jihu, už totiž pouze na tomto úseku připomíná klikatou místní komunikaci vedoucí ke kravínu v Milíkově. A tak mi nezbývá, než se připojit k ostatním a modlit se - Hyundai, Hyundai.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.