Korejské tikání

19. květen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Nošovicích přece jen vznikne nová továrna automobilky Hyundai. Smlouvu o výstavbě včera podepsali zástupci uvedené firmy, české vlády i Moravskoslezského kraje. V tuto chvíli ale vůbec není jasné, kdy se začne stavět.

0:00
/
0:00

Sotva dozněly korejské fanfáry, provázející slavnostní podpis memoranda, už se objevily první pochybnosti. Začne se opravdu stavět letos, tak jak se o tom celou dobu hovořilo? Nebo se výstavba odloží do návratu v současné době zadržovaného šéfa společnosti? Ten čelí obvinění ze zpronevěry firemních peněz a vytváření tajných fondů ke korupci. Mluvčí automobilky se těsně po podpisu smlouvy údajně nechal slyšet, že se stavba skutečně odloží. I představitelé Moravskoslezského kraje sami opakovaně potvrdili, že u Hyundaie to chodí tak, že tam šéf rozhoduje úplně o všem. A s nikým se o tuto monarchistickou roli nehodlá dělit. Je tedy reálné, že se bude čekat na jeho vyjádření. A to těžko pronese z vyšetřovací vazby.

Takže se to pro občany Nošovic, kraje a potažmo celé republiky zase pěkně komplikuje. Má to trochu tragikomickou příchuť. O rychlosti stavby miliardové továrny rozhodne délka policejního vyšetřování kdesi daleko v Asii. I tady se rýsují minimálně dvě varianty. Čong Mong-ku může vazbu za nějakou blíže neurčenou dobu opustit. Vzhledem k vážnosti obvinění se mu ale taky může vazby změnit v kriminál. Co bude potom? Lze jen doufat, že mimořádná situace pobídne Korejce k mimořádným činům. Šéf nešéf, budou muset rozhodnout za něj. Totéž by mělo platit i v případě neúnosně dlouhého pobytu ve vazbě. V podepsané smlouvě je totiž důležitá věta, podle které se má začít stavět tři měsíce po udělení stavebního povolení. A tady může mít pro změnu problém česká strana. Řada místních nevládních či ekologických organizací zavaluje stavební řízení spoustou stížností a připomínek. Ty můžou teoreticky znamenat značný časový posun při vydání stavebního povolení.

Časomíra tedy tiká na obou stranách signatářů velkolepé smlouvy. Problém nastane, pokud bude jedna strana mnohem pomalejší než druhá. Ať už půjde o klíčové prohlášení korejského šéfa nebo o české udělení stavebního povolení. Pokud se tyto akce časově výrazně minou, bude to špatné. Nezbývá než tiše doufat, že tak zle opravdu nebude!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.