Korumpující kraj?

18. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Moravsko-slezský kraj nabídl lidem v Nošovicích a Nižních Lhotách na Frýdecko-Místecku stotisícovou odměnu. Finanční kompenzaci za dočasné zhoršení životních podmínek dostane každá domácnost v případě, že na území jejich obcí bude korejská automobilka Hyundai stavět nový závod. Zatímco některé občany možnost získat peníze potěšila, jiní otevřeně hovoří o korupci ze strany kraje.

0:00
/
0:00

Stotisícová nabídka kraje vnesla mezi občany Nošovic a Nižních Lhot pořádný zmatek. Je to hodně peněz a na ulici je určitě nenajdeme, myslí si jedna skupina lidí. Líbí se jim i to, že nemají nařízeno, za co mají peníze účelově použít. Prostě si s nimi mohou dělat co chtějí. Jestli za ně pojedou na luxusní dovolenou nebo si díky nim zvelebí svůj dům, to už bude záležet pouze na nich. Krajem nabízená kompenzace za problémy při případné stavbě nové továrny má ale i své odpůrce. A není jich málo. Většinou jsou to majitelé pozemků, se kterými teď kraj jedná o výkupech. Ti pro změnu tvrdí, že půda je půda a jejich rodiny na ní hospodaří po několik generací. Může se někdo divit, že pro takové lidi má kus pole větší cenu než vidina mrzkých sta tisíc?

Finanční nabídka kraje má ale i mnohem temnější podtexty. Někteří odpůrci kompenzace otevřeně hovoří o korupci. Kraj prý nabízí peníze proto, aby si to ti, co je chtějí, vyřídili s těmi, co je odmítají. Přičemž pod slovem vyřídit je možné si představit leccos. Od přátelského přesvědčování, přes nemístné slovní útoky až po kamenem vybitá okna. Žádná z agresivních forem nátlaku se zatím bohudík nekoná. Snad to tak i zůstane. V odpůrcích stotisícové odměny to ale vře a na úterní veřejné schůzi to dali jasně najevo. Nebáli se hovořit o nevraživých pohledech sousedů, se kterými měli vždycky korektní vztahy. Sousedé totiž na rozdíl od nich o nabízené peníze stojí.

Nepodezřívám představitele kraje, že to právě tak chtěli. Spíš tady jde o kouzlo nechtěného. Ale jak praví klasik, o peníze jde až v první řadě. Pomyslné jablko sváru teď v Nošovicích a Nižních Lhotách vytvořila zcela nové vazby. Obyvatele, co se spolu nikdy moc nevybavovali, teď spojuje touha po penězích. A naopak lidi, co k sobě vždycky měli blízko, postoj k nabízeným penězům rozděluje. I taková může být odvrácená strana boje za novou továrnu.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.