Kozel zahradníkem

10. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Udělat kozla zahradníkem. Přesně toto pořekadlo platí na poslední případ údajného loupežného přepadení ve Frenštátě pod Radhoštěm. Osádka bezpečnostní agentury byla přepadena a zmizelo přes 27 miliónů korun. Vyšetřováním ale vyšlo najevo, že pachatelé jsou přímo dva zaměstnanci této agentury.

0:00
/
0:00

Naše hodnoty jsou čestnost, ostražitost a užitečnost. Toto heslo uvádí na svých internetových stránkách společnost Securitas. Poté, co policie zveřejnila, že právě její zaměstnanci fingovali loupežné přepadení vozu této agentury, se ukazuje, jak je pravda relativní. Dnes už obvinění strážci ostražití byli, ale přitom, jak narafičili zločin a obrali klienta, pro kterého převáželi peníze do bankomatů. Slova jako čestnost a užitečnost se tak stávají v jejich podání prázdnými pojmy. Bylo by asi laciné kritizovat šéfy agentury za to, koho zaměstnávají. Občas se i k policii a jiným státním úřadům dostanou lidé, kteří úspěšně projdou psychotesty a nakonec se vydají na zločineckou dráhu. Mě jako novinářku spíše namíchlo, jak se vedení společnosti postavilo k tomuto konkrétnímu případu. Klasicky - nechtěli to komentovat. To na firmu, která si nechává platit za statečnost při hlídání majetku svých klientů, vrhá rozhodně špatné světlo. A nakonec si neodpustím ještě jednu citaci z internetových stránek společnosti Securitas: Pro každého z našich zaměstnanců je etika v jednání a chování nedílnou součástí práce. K této vznešené větě snad už žádný komentář netřeba dodávat.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.