Kozmice už roky marně shánějí peníze na nový hřbitov

10. březen 2009

Obec Kozmice na Hlučínsku narazila na nepříjemný problém. Tamní hřbitov už nestačí, protože se dostal na hranici své kapacity. Starosta obce se už několik let marně snaží sehnat peníze na nový hřbitov. Zatím mu nikdo nepomohl, protože žádná taková dotace neexistuje.

Je těžké si představit situaci, kdy chcete pochovat svého blízkého, ale na radnici se dozvíte, že není ani kousek volného místa. Kozmický starosta Petr Kozák to považuje za mimořádně choulostivou věc. "Bojíme se, že pokud někdo už nemá hrobové místo, bude muset být pochován mimo obec, což je tak trochu špatná vizitka té obce," říká.

A tak se starosta snažil tuto vizitku vylepšit. Jenže neuspěl. Dotace na nové hřbitovy nejsou, přestože jde o nemalé sumy. Kozmice odhadují náklady na zhruba 10 milionů korun včetně splnění všech přísných norem. Kdyby to měla obec zaplatit ze svého, šibeničně se zadluží.

"Doposud jsme nebyli úspěšní, ale nevzdáváme se. Je velmi nepříjemné, že žádný operační program, žádné dotace nepočítají s touto alternativou, že lidi se musejí i pochovat," upozorňuje Kozák.

Slova starosty potvrdil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán. Tento úřad pomůže s různými věcmi, s penězi ale ne. "V gesci našeho ministerstva je provozování místních pohřebišť. Legislativně upravujeme například vzorový řád veřejného pohřebiště a upravujeme také kvalifikaci hrobníků," řekl mluvčí.

Pokud se radnice v Kozmicích nechce dočkat laviny protestů obyvatel, musí v boji o peníze ještě přitvrdit. Je proto možné, že se přeplněný kozmický hřbitov dostane i do soukolí pověstného porcování medvěda v parlamentu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu