Krach hokejového klubu je stále noční můrou Havířova

17. září 2010
Zprávy , Zprávy

Školákům, sportovcům i veřejnosti slouží v Havířově nová sportovní hala. Radnici přišla zhruba na 130 milionů korun. Podstatnou část ale uhradila dotace z evropských fondů. Politici tak splnili jeden ze slibů, který obyvatelům města dali.

Se sportem ale souvisí i největší neshody v havířovském zastupitelstvu. Jde o zdejší hokejový tým a taky o ekonomiku města. „Radnice ví co dělá, já myslím, že dneska to všichni takhle dělají, protože jsou ve schodku,“ míní jedna z obyvatelek. „Není to dobré, v tom hospodaření se vždycky nějaké peníze stopí bokem,“ myslí si jiný muž.

Manažeři havířovský hokejový klub přivedli ke krachu. Radnice do něj přitom v posledních letech investovala přes 120 milionů korun. Podle sociálnědemokratického primátora Františka Chobota šly peníze na mládež. Účetnictví týkající se dotací, bylo podle něj v pořádku.

„Ale do jejich účetnictví, pokud nám ho sami neukážou, se nemůžeme dívat, protože je to soukromá společnost a my jsme jedni ze sponzorů,“ řekl primátor Chobot. Obdobný názor má i Milada Halíková z koaliční KSČM.

„Městské prostředky byly poskytovány na platy, na úhradu dopravy a v určité části také na nákup materiálu, hokejek a podobně. Toto účelové využití museli vždy předložit, takže i v tom finále město vůči hokejové společnosti žádné požadavky nemá,“ tvrdí Halíková.

František Chobot

Opoziční zastupitel za ODS Tomáš Foldyna nesouhlasí. „Stoprocentně víme, že si dotační peníze havířovský magistrát nehlídal a hlídal je špatně. I proto jsme žádali odvolání náměstka. Koalice měla v havířovském hokeji své zástupce v dozorovacích orgánech, takže si myslím, že o této skutečnosti zastupitele určitě informovat měli,“ uvedl Foldyna.

Kritický je k vedení havířovského magistrátu i lidovec Marek Plavny. „Já myslím, že ať už jde o volejbalisty nebo fotbalisty, tak by se do budoucna mělo město opravdu starat o to, jak celkově ty kluby fungují. Pokud jsme sponzor z osmdesáti procent, tak na to myslím město má nárok,“ myslí si Plavny.

Jestli se podmínky přidělování dotací v Havířově zpřísní, budou řešit až noví zastupitelé. Hokejový klub mezitím převzali noví manažeři. Hospodaření těch bývalých stále prověřuje policie.

autor: mik
Spustit audio