Kraj bude mít v europarlamentu opět jediného zástupce

8. červen 2009

Moravskoslezský kraj bude mít v následujících pěti letech opět jediného zástupce v Evropském parlamentu. Bude jím bývalý hejtman a občanský demokrat Evžen Tošenovský. Právě ODS je stranou, která v regionu uspěla v uplynulých volbách do Evropského parlamentu nejvíce.

Občanští demokraté dostali v Moravskoslezském kraji přes 30 procent hlasů, těsně druhá pak skončila ČSSD s necelými 29 procenty. Bývalý moravskoslezský hejtman a ještě dříve ostravský primátor Evžen Tošenovský (ODS) se stal vůbec nejúspěšnějším kandidátem uplynulých voleb do Evropského parlamentu v Česku. Podle Českého statistického úřadu získal téměř 105.000 preferenčních hlasů.

Evžen Tošenovský se teď chce soustředit právě na oblasti, které jsou klíčové i pro region. "Takže bych chtěl být ve výboru, který má na starosti vědu, výzkum, energetiku a průmysl. V žádném případě nechci zůstat jenom v Bruselu, ale chci maximálně zůstat v kontaktu s regionem - to je věda a výzkum, které jsou pro kraje velmi důležité," vysvětlil Tošenovský.

Právě v Ostravě-Třebovicích, kde Evžen Tošenovský žije, byla v rámci kraje i největší volební účast, a sice přes 44 procent. V průměru přišlo v Moravskoslezském kraji k volbám necelých 26 procent oprávněných voličů.

Z ostatních zástupců regionu na stranických kandidátkách byl nejblíže ke zvolení náměstek ostravského primátora Vojtěch Mynář (ČSSD). Sociální demokracie získala sedm křesel, přičemž Mynář měl číslo osm. "Bylo to o chlup, ale zklamaný nejsem," říká Mynář.

V regionu post europoslankyně obhajovala Věra Flasarová (KSČM). I tato politička měla šanci křeslo získat. Komunistům ale určili voliči jen čtyři místa, přičemž Flasarová byla pátá na kandidátce.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu