Kraj dostal 100 miliónů korun

29. prosinec 2005
Zprávy , Zprávy

Sto miliónů korun. Přesně o tuto částku bude bohatší rozpočet Moravskoslezského kraje v příštím roce. Společnost, která koupila před třemi lety ostravskou Novou huť, doplatila poslední část svého závazku. A kraj už počítá, že pomůže průmyslovým zónám a dočkat by se měli mimo jiné i studenti.

Celkem se na krajském účtu objeví 200 miliónů korun. Právě tolik měli vlastníci Nové huti, dnes Mittal Steel Ostrava, zaplatit podle smlouvy s Fondem národního majetku. A své slovo dodrželi, potvrdil hejtman Evžen Tošenovský. Peníze podle něj poměrně rychle našly využití.

"Těch dosavadních sto milionů korun bylo částečně využito na podporu vzniku nových pracovních míst v malých podnicích ve výši asi 23 milionů, byly použity na přípravu průmyslových zón, čili to spektrum je velmi široké a naší povinností je informovat společnost Mittal Steel, což se také odehrává," dodal hejtman Tošenovský.

Krajský úřad (ve výřezu E. Tošenovský)

Volných míst vzniklo, pro upřesnění, celkem 140. Poslední stomiliónová splátka zamíří do průmyslové zóny v Třanovicích, mimo jiné poslouží při výkupech pozemků v Nošovicích pro automobilku Hyundai a velký díl kraj věnuje na vědu, výzkum a stipendia. Proto spolupracuje také s vysokými školami.

Jiří Gwozdz ze společnosti Mittal Steel předpokládá, že i posledních sto miliónů skončí tam, kde budou potřeba. Firma nechce mít na rozdělování žádný vliv. "Peníze budou rozděleny pod veřejnou kontrolou, protože kraj se skládá z volených zástupců a určitě ty peníze umí spravovat lépe než darující společnost. Zejména bychom chtěli, aby to směřovalo do aktivní podpory rozvoje zaměstnanosti a jak pan hejtman sdělil, podstatná část toho daru tam končí," doplnil Gwozdz.

Peníze za privatizaci pomohou také připravit další strategickou průmyslovou zónu, a to v Dolní Lutyni na Karvinsku. Finance z ostravské huti přicházejí právě v okamžiku, kdy se netrpělivě vyčkává na rozhodnutí, zda se bude nebo nebude v Nošovicích stavět velký automobilový závod Hyunadi. Kraj potvrdil, že výkupy pozemků budou pokračovat podle plánu, ať tento projekt dopadne jakkoliv.

autor: mrk
Spustit audio