Kraj ještě letos vydá další kuchařku regionálních specialit

14. říjen 2012

Kraj chystá už druhou kuchařku regionálních receptů. Brožura s názvem Jak šmakuje Moravskoslezsko vyjde ještě v letošním roce. Právě kulinářská soutěž je jedním z triků hejtmanství, který má lidi přilákat, aby do regionu přijeli.

Štramberské uši. Vůbec první česká potravina, která získala evropskou ochrannou známku. Kornouty často slazené medem mistři cukráři koření tajnou směsí. František Šubrt našel jeden z unikátních receptů schovaný ve více než 300 let staré dřevěnce.

„To nebyl obyčejný recept, byl zvláštní. To byly napsané čtyři recepty za sebou a až ten poslední byl česky, štramberským nářečím. Byl to darovaný recept, tchýně to věnovala nevěstě a za dalších 60 roků další tchýně další nevěstě. Ten první recept byl datovaný rokem 1720,“ popisuje Šubrt.

Stejně jako cukrovinka připomínající středověký nájezd Tatarů, tak i třeba typický bigos má řadu variant a dnes už asi nikdo nezjistí, která je ta správná.

„Vždycky vycházíme z toho, v jakém je to regionu. Pokud je to nějaký běžný region, tak se na přípravu bigose používá vepřové maso, ale v některé jiné oblasti se používá zvěřina. Ale základ je maso a druhá taková základní surovina je kvašené zelí,“ říká kuchař Karel Drápal, podle kterého bigos i bez ledniček vydržel kdysi tři měsíce.

Spousta dobrot, o kterých ví málokdo

Nejen štramberské uši a právě bigos, ale třeba hornický šmórák, škračky anebo třeba slezské pirohy. Jídlo, které v Moravskoslezsku šmakuje a šmakovávalo. Jak říká Petra Papoušková z krajského úřadu, kraj už jednu kuchařku vydal a protože se letos s recepty soutěžilo podruhé, další se objeví na pultech informačních center ještě letos.

„Jsme krajem, ve kterém je spousta různých dobrých věcí, o kterých málokdo ví. Tak jsme se vlastně před dvěma lety rozhodli tuto oblast trošičku zaktivizovat a vyhlásili soutěž o nejlepší moravskoslezský recept,“ připomíná Papoušková.

Kraj se snaží taky o to, aby se moravskoslezské speciality dostaly na jídelní lístky místních restaurací. Podle odborníků na gastronomii se podle zdejších receptů dá poznat, že se v regionu mísí různé kultury, objevují se speciality se slovenským anebo třeba polským vlivem.

„Jsou to vlastně recepty, které jsou mnohdy i hutné, takže bylo vidět, že lidé tady hodně tvrdě pracovali a museli se hodně najíst, přitom nebylo moc času na jídlo. Jsou to tedy jednodušší recepty, které jsou levné a z dostupných surovin,“ dodává Papoušková.

Kuchařka s recepty by měla být hotová v polovině listopadu. Už teď jsou u jednotlivých specialit seznamy surovin a pracovní postupy k dispozici na webové stránce kraje.

autor: smk
Spustit audio