Kraj rozdělil mezi obce osm milionů korun

14. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

Přes osm milionů korun Moravskoslezský kraj rozdělil mezi povodní postižené obce na Novojičínsku. Peníze ze zajišťovacího fondu dostane během několika dní dvacet radnic v regionu. Jde o částky od 20.000 korun až po milion pro pětici nejpostiženějších.

Situaci v obcích posuzovali pracovníci krizového štábu, rozhodoval počet zničených mostů a budov. Milion korun dostal například Nový Jičín. Starosta Ivan Týle připouští, že suma na obnovu rozhodně stačit nebude.

"Tady musí především nastoupit stát a jeho mechanismy, které zmírní následky. Ten milion určitě použijeme na ztráty, které nám vznikly zaprvé z pomoci občanům, které jsme hradili v první fázi sami a na odstranění následků na infrastruktuře. Asi uděláme takový proces, že vybudujeme chodník, který zlepší život v obcích, které byly nejvíce postiženy," dodal starosta.

Moravskoslezští zastupitelé rozhodovali také o penězích pro dobrovolné hasiče, kteří při povodních pomáhali. Mezi více než 60 jednotek rozdělili necelé čtyři miliony korun. Státní dotace podle hejtmana Jaroslava Palase pomůže s mimořádnými náklady.

"Dostali jsme téměř 3,7 milionu korun pro posílení jejich rozpočtů, protože v průběhu povodní ty dobrovolné sbory vyčerpaly, co měly na standardní život ve standardním roce. Takže jsme jejich rozpočty posílili a myslím si, že je to dobře," dodal hejtman.

Škody, které velká voda v kraji napáchala, se stále upřesňují. Pravděpodobně přesáhnou miliardu korun. Jen 400 milionů bude například zapotřebí na obnovu silnic nižších tříd a mostů.

autor: mik
Spustit audio