Kraj začal platit za obyvatele některé regulační poplatky

2. únor 2009

V nemocnicích a lékárnách zřizovaných Moravskoslezským krajem dnes lidé nemuseli platit některé regulační poplatky. Na základě trojstranné dohody za ně kraj zaplatil třicetikorunový poplatek za recept a při návštěvě lékaře. Regulační poplatky při hospitalizaci v nemocnici a na pohotovosti přitom stále hradí pacient. Kraj má mimo jiné osm nemocnic, například v Krnově, Havířově, Karviné-Ráji, Novém Jičíně nebo v Třinci.

Žádné davy lidí nebo dlouhé fronty. Nic z toho se dopoledne v lékárně třinecké nemocnice nekonalo. Možná mírně zvýšený zájem, ale to je vše. "Nicméně dnes je první den, kdy mohou této šance u nás prakticky využít. Uvidíme, co se bude dít během následujících dnů," říká mluvčí nemocnice Lenka Franková.

Nemocniční lékárna v Třinci přeorganizovala kvůli zrušení regulačních poplatků výdejní místa a navýšila zásoby léků. Pacienti většinou mířili k přepážce, kde se neplatilo. Zrušení poplatků je podle nich dobrá věc.

"U lékařky jsem platila, to ráda zaplatím, ale ty recepty to je moc. Když máte třeba čtyři recepty," řekla Českému rozhlasu Ostrava jedna z návštěvnic lékárny.

Nicméně byli pacienti, kteří nechtěli podepsat trojstrannou dohodu a dar kraje odmítli. Tudíž platili 30 korun. A důvody? "Protože nechci stát ve frontě, bolí mne nohy. Dnes se necítím dobře, tak už jsem dala třicet korun a jdu," odvětila postarší paní.

Další z pacientů zaplatil 30 korun s tím, že mu jde o princip: "Mělo by se to zrušit všude, u všech lékáren. Nemůžu pochopit, že někdo může vymýšlet takové nesmysly."

V areálu třinecké nemocnice asi padesát metrů od nemocniční lékárny je lékárna soukromá. Tam placení poplatků za recept také zrušili. Nechtěli se ale vůbec k ničemu vyjadřovat.

Sdílnější ale byli v lékárně Oáza v centru Třince. Podle spolumajitele Josefa Brozdy je opatření kraje nespravedlivé vůči soukromým lékárnám. On regulační poplatky vybírá a může na to doplatit.

"Že poklesne obrat, o tom nepochybujeme. Ale já si myslím, že absolutně není možné, aby takový chaos, jaký je, aby v celé republice byl. Těžko k tomu něco říct, je to nespravedlivé. Doufám, že to nebude dlouho trvat," doufá Brozda.

Není bez zajímavosti, že zrušení třicetikorunových poplatků se netýká Ostravy, kde není krajská nemocnice.


Zrušené poplatky přilákaly do lékárny Slezské nemocnice dvojnásobek lidí

Pokud chcete lék, na který pojišťovna vůbec nepřispívá, nemusíte se zdržovat vyplňováním darovací smlouvy. Tento nápis vítá zákazníky lékárny u vchodu do Slezské nemocnice v Opavě. Dnes, několik minut po sedmé hodině ranní sem přicházeli hlavně starší lidé.

"Já jsem ušetřila 180 korun. Za šest léků," říká jedna z návštěvnic lékárny a dodává:. "Je tam zvlášť pult, kde vám to i vyplní. Zeptá se vás, jestli si to chcete vyplnit, jsou velice ochotní a pomůžou."

Přišla také spousta lidí, kteří sice dar od kraje přijali, ale pak nešetřili kritikou. "Já vám řeknu, to je opičárna! To svět neviděl, co se děje v té republice. Jedna ruka neví, co dělá ta druhá," kroutí hlavou postarší pán.

Opavská krajská nemocniční lékárna je jedinou, která bez poplatků funguje už od včerejška. Zatím bez komplikací.

"Léky na recept se vydávají u tří přepážek, takže posílení je u jedné přepážky. Nemocnice zaměstnala dva administrativní pracovníky, kteří pomáhají klientům s vyplňováním trojstranné dohody a administrativou s tím spojenou," potvrzuje mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda.

Dodal, že počet zákazníků lékárny byl do 17:00 dvojnásobný oproti minulým dnům. Některé léky pacienti dokonce vykoupili. Dá se říci, že devět z deseti pacientů využilo možnosti neplatit regulační poplatek. K žádným incidentům tady nedošlo.

autoři: mrk , Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu