Kraj zveřejnil další výsledky letošních maturit

6. srpen 2011

Studenti z regionu zlepšili svou reputaci po katastrofálním umístění v mezinárodních srovnávacích testech. V jednotlivých kategoriích se pohybují mírně nad českým průměrem. Které školy dopadly nejhůř, se však školáci ani jejich rodiče nedozví.

Z výsledků se dá vyčíst, která gymnázia, lycea a obchodní akademie v kraji připraví studenty nejlépe k maturitě z češtiny, cizího jazyka nebo matematiky. I opačná strana žebříčku však vzbuzuje zvědavost a část veřejnosti požaduje její zveřejnění.

„Už dávno to mělo být. Vedlo by to k orientaci rodičů a i děti by si udělaly úsudek, jestli si vybrali tu nejlepší školu,“ říkají starší muž v anketě.

Ministerstvo školství však propadáky hitparády vyhlásit odmítá. Stejně se teď zachovalo vedení kraje, i když má k dispozici jen srovnání konkrétních předmětů.

„Myslím si, že hon na žebříčky a jejich zveřejňování je v tuto chvíli předčasný. I z pohledu rodičů, oni to musí vysledovat až v nějaké řadě a to je otázka tří čtyř let,“ vysvětluje vedoucí odboru školství Libor Lenčo.

Překvapivé je, že v otázce, zda zveřejňovat, se neshodnou ani ti nejlepší.

„Protože to může být zavádějící. Pro rodiče a pro uchazeče je mnohem důležitější, když si na tu školu zajdou. Uvidí, jaká tam je atmosféra, jaké je vybavení, jaká je úspěšnost absolventů v přijímacím řízení na vysoké školy. Rozhodně bych se nedíval na jeden žebříček,“ říká Antonín Balnar, ředitel nejúspěšnější moravskoslezské školy - Wichterlova gymnázia.

Někteří studenti si také myslí, že by jim zveřejnění pořadí škol mohlo ublížit.

„Máme v kraji nezaměstnanost a až studenti vyjdou ze školy, mohli by mít kvůli tomu problémy, když se bude o jejich škole říkat, že není dobrá,“ říká jeden ze studentů.

Výsledky tak mohou posloužit alespoň učitelům, kteří mohou na jejich základě pracovat na zlepšování výuky.

Spustit audio

Více z pořadu