Krajská ČSSD zrušila svou organizaci v Českém Těšíně

25. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Krajský výkonný výbor ČSSD Moravskoslezského kraje dnes zrušil místní organizaci ČSSD v Českém Těšíně. Výbor tak reagoval na dlouhodobou krizi na tamní radnici, kterou vede bývalý sociální demokrat Jindřich Sznapka. Ten jen podezřelý z nabízení úplatku 100.000 korun.

Účastníci krajské konference ČSSD v Ostravě se omluvili českotěšínským obyvatelům. Odsoudili tak hanlivé výroky, které padly na jejich adresu i fakt, že ve vyšetřované korupční aféře figurují lidé spojení s touto politickou stranou. Definitivním NE takovým praktikám je rozhodnutí zrušit místní organizaci v Českém Těšíně.

logo ČSSD

"Krajský výkonný výbor zrušil místní organizaci v Českém Těšíně. Znamená to, že všichni členové zrušené organizace zůstávají členy ČSSD a dojde k takzvané přeregistraci. Výsledkem přeregistrace, která prověří i reálnost členské základny v Českém Těšíně, bude buď založení nové organizace nebo přiřazení k nějaké jiné organizaci," říká krajský předseda ČSSD Petr Vícha.

Většina těšínských zastupitelů z řad ČSSD ve středu odmítla starostu odvolat, přestože je k tomu vyzývalo stranické vedení. Návrh na starostovo odvolání se nepodařilo zařadit ani na projednávání zastupitelstva.

Jindřich Sznapka dnes ČTK řekl, že se nedomnívá, že by místní organizace ČSSD byla zrušena pouze kvůli němu. Dodal však, že předpokládá, že zrušení organizace zklidní situaci v Českém Těšíně. "Oponenti už nebudou moci tlačit na ČSSD, protože další kroky už podniknout nemohou. Mě přece nezastřelí," řekl Sznapka. Doplnil, že on sám chystá v budoucnu některé konkrétní kroky. Odmítl je však upřesnit.

Starosta Sznapka je podezřelý z předání úplatku 100.000 korun. Peníze údajně nabízel členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo, které se snažily zabránit divoké privatizaci městských domů. Předsedou českotěšínské organizace ČSSD je Marian Kuš, který patří k dalším problémovým členům sociální demokracie, je totiž podezřelý z padělání lustračního osvědčení.

autor: š.iva | zdroj: ČTK
Spustit audio