Krajský soud poslal za mříže podvodníka se směnkami

20. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Krajský soud v Ostravě poslal za mříže Petra Banasiského, který se snažil obrat své známé o téměř sedm milionů korun. Pomocí směnek s padělaným podpisem jeho někdejší obchodní partnerky chtěl získat zpátky peníze, které před časem vložil do společného podnikání v Americe.

Firmě se tam ale nedařilo, a tak spoléhal na to, že falešné směnky povedou k exekuci majetku manželů Peterkových. Za to dostal 4 roky nepodmíněně. Jak dodává státní zástupce Vít Koupil, plán odsouzeného se podařilo zastavit včas.

„Poškození s e o tom dozvěděli poté, co se soudu nepodařilo vůbec doručit směnečný platební rozkaz na adresu jejich trvalého bydliště, přičemž následně se o tom dověděli rodiče poškozené. Ta následně podala proti takto vydanému rozkazu námitky,“ upřesnil Koupil.

Je to vlastně velmi jednoduchý příběh o plánech na podnikání v Americe v oblasti nákladní dopravy. A později o krachu tohoto byznysu. Petr Banasiský se chtěl finančně zahojit a tak požadoval peníze vložené do podnikání za každou cenu zpátky.

Vymyslel si směnky, vymyslel si, že je podepsala paní Peterková, toho času v Americe. A jeho plán byl prostý. Dvě směnky za 7 milionů korun povedou k soudnímu platebnímu rozkazu, a ten pak k exekuci majetku Peterkových.

„Jednalo se o nemovitosti, přičemž v dané věci nebylo podstatné ocenění těch nemovitostí, takže vám nemohu říci, v jaké ceně byly,“ dodal státní zástupce.

Kauza ale nerazila hned na začátku, protože se podařilo dokázat padělání směnek, přestože odsouzený tvrdil pravý opak. Dnes k soudu nepřišel. No a protože si státní zástupce vzal lhůtu na rozmyšlenou, čtyřletý trest v mírnější věznici ještě není pravomocný.

autor: mrk
Spustit audio