Krajští zastupitelé potvrdili, že v Ostravě-Porubě sloučí dvě školky

23. červen 2010

Krajští zastupitelé potvrdili, že v Ostravě-Porubě sloučí dvě školky. Jejich zřizovatelem je Moravskoslezský kraj. Jedna školka slouží mimo jiné dětem s handicapem, ta druhá pak především předškolákům s respiračními potížemi. Právě jejich rodiče proti sloužení protestují, protože se bojí, že jejich děti přijdou o speciální program. Teď se jich zastala také krajská opozice.

Sauna, cvičení, bublinky podpoří zdraví dětí a klidné spaní každé maminky - s takovým transparentem dnes na jednání dorazily maminky dětí ze školky, kde se věnují dýchacím problémům a která se jmenuje U školky.

Ačkoli zastupitelé rozhodli jinak, než si přály, podle Jany Vaňkové se nevzdávají. „Budeme vyčkávat do září, co nám přinese, co vlastně budeme moct očekávat od nové paní ředitelky. Ale rozhodně budeme mít strach z toho, že děti s logopedickými vadami budou mít přednost před dětmi s respiračním onemocněním,“ obává se Jana Vaňková.

Opoziční zastupitelka za ODS Jaroslava Wenigerová navrhovala, aby se s rozhodnutím počkalo a nabídlo radnici v Ostravě-Porubě, zda školku převážně pro astmatiky nechce převzít.

„Kraj činí to, co považuje z hlediska zákona za správné, ale rodiče to rozhodně nezajímá. Oni prostě chtějí, aby děti chodily do školky, kde se cítí dobře, kde je to vybavení, a nezajímá je, jestli to zřizuje obec nebo kraj. Takže povinností zřizovatelů je najít optimální řešení,“ řekla Wenigerová.

Kraj se pro sloučení rozhodl i proto, že má problémy s budovou druhé logopedické školky na Liptaňském náměstí, která mu nepatří. Jak upřesnila náměstkyně hejtmana Věra Palková, děti s respiračními problémy primárně nepatří do speciálních školek. Zařízení pro ně mají zřizovat obce.

„Vybavení školek je otázka zřizovatele. Řekla bych, že to není povinnost státu a kraje. Ale také si slibuji od ministerstva životního prostředí, které slíbilo, že se bude situací špatného ovzduší v Moravskoslezském kraji zabývat, že by to mohly být náměty na další řešení,“ řekla náměstkyně.

Kraj slibuje, že takzvaná optimalizace v Ostravě-Porubě potrvá tři roky a stávajících žáků se nedotkne.


Čtěte také: Rodiče se v Ostravě bouří proti slučování mateřských škol

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu