Kriminalisté dostali medaile za objasnění kauzy Vítkov

17. září 2009

Jedenáct kriminalistů převážně z Ostravy dnes dostalo medaili za profesionální práci. Souvisí to s dopadením čtyř podezřelých, kteří měli v dubnu zapálit dům devítičlenné romské rodiny ve Vítkově. Kromě toho získalo krajské policejní ředitelství odměnu 100.000 korun.

Největší zátah proti extremistům dnes ocenil i policejní prezident. "Takovýto trestný čin nesmí zůstat neodhalen a myslím, že nejpozději do měsíce se to vyšetřování pohne směrem ke konkrétním osobám," řekl krátce po žhářském útoku policejní prezident Oldřich Martinů. Dnes se oceněným kriminalistům omluvil, protože tehdy ještě nebylo zřejmé, jak závažné pozadí se nakonec objeví. A že pachatelé budou dopadeni později.

"Seznámil jsem se s tímto případem někdy v dubnu a již tehdy jsem to vnímal celkem optimisticky. Přesto bych chtěl poděkovat kolegům nejen z moravské policie, ale i policistům ze specializovaných útvarů, jako je organizovaný zločin, za to, jakou odvedli mravenčí policejní práci a hlavně, že to dotáhli do úspěšného konce ve spolupráci se státním zastupitelstvím a předpokládám i se soudy," dodal policejní ředitel.

"V průběhu přibližně jedné hodiny bylo zadrženo dvanáct podezřelých osob policisty zásahových jednotek," popisoval největší pátrací akci v souvislosti s extremismem kriminalista Lubomír Metnar. Dnes byl mezi jedenácti oceněnými.

Krajská policejní správa získala od Moravskoslezského kraje finanční odměnu 100.000 korun, za kterou pořídí například speciální zařízení pro noční vidění.

Připomeňme, že žhářský útok ve Vítkově nejvíce odnesla dvouletá Natálka. Je stále v nemocnici, má už za sebou jedenáct operací a minulý týden se její zdravotní stav kvůli infekci opět zkomplikoval.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu