Křížem krajem

3. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Velká letní rozhlasová soutěž Křížem krajem vstoupila do své druhé poloviny. Posluchačům turistům na hracích kartách přibývají razítka a na našem webu fotografie z navštívených míst. Právě ony snímky jsou v letošním ročníku soutěže novinkou.

0:00
/
0:00

Přiznám se, že ani pořádně nevím, kolikátým rokem se naše letní turistická soutěž koná. Matně tuším, že čtvrtým. Vzpomínám si ale, že první ročník se týkal jen Beskyd. Bylo to i v názvu - Křížem krajem Beskydami. O rok později přibyly jesenické vrcholy a pak i města. Letos je takhle třeba jedním z městských cílů Frýdecký zámek.

Jinak se jelo v podstatě podle už zaběhnutých pravidel. A tak když za mnou, coby web-editorem, někdy v červnu přišla kolegyně z obchodního oddělní, které se o soutěž stará, s nápadem rozšířit soutěž o fotografickou část, zajásal jsem. Vítám totiž jakoukoliv aktivitu, která internetové stránky Českého rozhlasu Ostrava podpoří. Paradoxně i v dnešní době totiž ne všichni přikládají existenci webu dostatečný význam. Ale nechci odbočovat.

Na Marcelin návrh jsem tedy s radostí kývl a začal přemýšlet, co mě asi čeká, jaké mám možnosti a jak to pak celé skládat. Kdo naše stránky navštěvuje, tak ví. Já zase vím, že pokud bude letní soutěž Křížem krajem i příští rok, že to udělám trochu jinak. Ale to už zase začínám odbočovat.

Víte, co je ale na celé té věci pro mě velmi příjemné? Že na těch fotkách vidím vás, posluchače. Skutečné tváře, byť jen na fotkách. Najednou jste pro mne reálnější, hmatatelnější. Je to pro mě důležité už jen proto, že když čtu zprávy, publikum je imaginární, zcela neviditelné. Takhle si aspoň v duchu můžu představit někoho konkrétního, respektive - počet tváří, které znám z některých dřívějších akcí, rozšířit o nové. A řeknu vám, že se mi zase o něco lépe čte a práce více baví. Děkuji vám! A úplně nakonec - ty fotky, co posíláte, jsou fakt pěkné. Jen tak dál.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.