Krizový scénář: Krajské nemocnice na jaře uzavřou celá oddělení

10. prosinec 2010

Krajským nemocnicím hrozí úplný kolaps. Na jednání s řediteli nemocnic to potvrdil hejtman Jaroslav Palas. Podle předběžných čísel je zřejmé, že kvůli hromadnému odchodu lékařů bude nutné uzavřít mnohá životně důležitá oddělení. Kraj ale stále čeká na definitivní počty výpovědí.

Nemocnicemi bez lékařů se bude zabývat už příští týden Bezpečnostní rada kraje. V případě nouze bude na jaře nutné – kvůli zajištění nezbytné péče – povolat integrovaný záchranný systém.

Podle hejtmana Palase existuje velké riziko, že z nemocnic odejdou i ti, kteří sami výpověď nedají. Jde o ta oddělení, kde zůstane jen minimum lidí.

"Tato oddělení budeme muset okamžitě uzavřít. Ze strany vedení nemocnic půjdou výpovědi k ostatnímu personálu. Během několika dnů se dozvíme, jaké jsou skutečné počty výpovědí a podle toho budeme reagovat, abychom zabezpečili akutní zdravotní péči v kraji," dodává hejtman.

Problémy budou – a velké, ujišťují zástupci nespokojených lékařů. "Klíčová oddělení mají podporu 90 až 100 %, což by znamenalo pro Opavu a celý region zhroucení zdravotní péče od 1. března," říká Dalibor Hudec z opavské Slezské nemocnice.

"Podpora je nad úrovní 60 %. Ta akce ještě nekončí a do konce roku se výpovědi budou sbírat, což bude na některých odděleních znamenat úplné zastavení péče," doplňuje Pavel Schwarz ze třinecké nemocnice.

Krizový scénář chodu okleštěných nemocnic by měl vzniknout ještě do konce roku. Hejtman o tom, jak by mohl vypadat, zatím spekulovat nechce.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu