Krnovská nemocnice otevře na Bruntálsku dvě nové zubní ordinace

4. listopad 2022 06:10

Na konci listopadu otevírá krnovská nemocnice dvě nové zubní ambulance v Rýmařově a ve Městě Albrechticích na Bruntálsku. Problém s nedostatkem zubařů pociťují hlavně v malých městech, odkud obyvatelé dojíždí za lékaři i desítky kilometrů. Do budoucna chce nemocnice v česko-polském pohraničí zřídit celkem 10 nových ordinací.

„Já jezdím do Olomouce. Víte co to je, já v tomhle věku jezdit do Olomouce? Mě to tak prostě zmáhá, ale musím,“ říká 73letá obyvatelka Rýmařova Jaroslava Dolejší. O místo v nové ordinaci má zájem.

Podle starosty Luďka Šimka (SNK) je ve městě nedostatek zubařů. „Velká část obyvatel buď nemá zubaře, nebo musí dojíždět, ať už je to krátká nebo větší vzdálenost, ale musí dojíždět za zubním lékařem. Myslím si, že ten zubař co by tu měl nastoupit, bude i tak málo,“ říká starosta.

K novému stomatologovi se obyvatelé mohou hlásit od 28. listopadu přímo v ordinaci nebo přes internetové stránky krnovské nemocnice. „V průběhu času se zjistí potenciál, kolik lidí tady je buď bez zubního lékaře, nebo ho chce změnit, ale prostě ten potenciál, jestli je to na jednoho zubního lékaře, nebo jestli se budeme bavit o druhém,“ dodává starosta Šimko.

Krnovská nemocnice podle jejího ředitele Ladislava Václavce otevře do konce roku na Bruntálsku celkem dvě nové zubní ordinace. „Naše nemocnice investovala v Rýmařově a v Albrechticích něco přes dva miliony korun. Ty ambulance jsou stejné. My se snažíme v rámci těch ambulancí, kterých chceme celkově deset, mít je univerzální, abychom lékaře případně mohli prostřídat a oni se na každém pracovišti cítili jako na svém,“ vysvětluje Václavec.

Nedostatek zubních lékařů řeší stomatology ze zahraničí. „Takže zubaře máme, ale musíme splnit legislativu danou Českou republikou. Takže máme zubaře, které teď připravujeme na zkoušky a máme je připravené. Jak absolvují zkoušky, mohou začít samostatně pracovat,“ dodává Václavec.

Další ordinace chce Krnovská nemocnice otevřít v příštím roce v Bruntále a v Jindřichově ve Slezsku.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio