Krok do nikam

26. leden 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Od 1. února končí pro pacienty krajských nemocnic našeho regionu povinnost platit třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře a za recept v lékárně. Poplatky za ně zaplatí kraj. V dalších zdravotnických zařízeních se naopak regulační poplatek nadále bude požadovat.

0:00
/
0:00

Když se poplatky zaváděly, rozhodně jsem z toho nadšený nebyl. Souhlasím sice s tím, že by se platit mělo, ale třeba za pobyt v nemocnici. Příliš mi nesedí poplatek v lékárně za každý recept. Nicméně zrušení poplatků, ke kterému dojde od 1. února, na mne působí velmi rozpačitě. Vlastně se mi vůbec nelíbí. Ono - ty regulační poplatky do sebe něco mají. Určitě omezily turistiku některých pacientů po doktorech a také s léky se začalo zacházet hospodárněji. Opatření, které začne platit za týden, je podivné. Podle mého přinese zmatek a zlou krev. Například proto, že poplatky bude platit kraj pouze v krajských zařízeních. Takže v Ostravě se bude v nemocnicích platit bude, protože ve městě není krajská nemocnice. Ale ve Frýdku-Místku, Opavě, Karviné, Krnově a v dalších městech se zase platit nebude. Stejně tak v lékárnách. Někde ano a jinde ne. Nechápu proč. Připadá mi to, že jde o splnění předvolebního slibu za každou cenu, ať to stojí, co to stojí. Kraj má na poplatky údajně 120 milionů korun. Pěkná suma, nicméně asi bude scházet jinde. Navíc regulační poplatky mají přece oporu v zákoně, tudíž upravme zákon. Ale takhle? Zajisté je řada lidí, která zrušení poplatků v krajských nemocnicích schvaluje a těší se, že ušetří. Nic proti tomu, každý má právo na svůj názor. Ten můj je takový, že tento krok vede do nikam. Nové opatření je podle mého prostě špatné a nesystémové.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.