Kulhající cizinecká legie

24. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Cílem novojičínských basketbalistů v této sezoně je účast ve finále play off. Vše ostatní bude považováno vedením klubu za neúspěch. Trenér Zdeněk Hummel má k dispozici zkušený kádr, ve kterém se to jen hemží cizinci. V sestavě jsou jen čtyři Češi a to by mohlo být hlavním důvodem poklesu výkonnosti.

Ve sportu není jednoduché dát dohromady fungující kolektiv, ve kterém se to cizinci jen hemží. V Novém Jičíně se však touto cestou vydali již před několika lety a stále se drží na čelních příčkách v domácí soutěži.

Základem jsou jeden až dva Američané, Chorvat, Srb a pak silná skupina Slováků, kteří podle herního řádů ligy nemají statut cizince. Mají však řadu jiných nevýhod. Tou první je jejich nátura.

Jsou to lidově řečeno žoldáci, kterým je jedno, kde hrají, a zajímá je v první řadě jen a jen jejich výplatní páska. Potřebují být vidět a mít dobré statistiky. Ty pak zvyšují jejich cenu.

Vedení novojičínského klubu tuto strategii zná, a proto není kádr Mlékárny Kunín nikdy extrémně široký. Stačí pak jedno dvě zranění a trenér nemá " lidově řečeno" z čeho vybírat.

Každý z hráčů je spokojený, když může hrát na hranici svých sil a z hřiště jde jen zcela výjimečně z výkonnostních důvodů. V minulé sezoně, kdy mužstvo postihla vlna zranění, to v tomto směru bylo ideální. Sezonu odehráli Novojičínští v sedmi osmi lidech a získali stříbro.

Letos je to bohužel trochu jiné. Tým je kompletní a klíčoví borci si jen těžko zvykají na pravidelné střídání. Jakoby zapomněli na to, že basketbal je hra kolektivní, že bez precizní spolupráce se jen těžko prosadí i proti papírově výrazně slabším soupeřům.

Trenér Hummel prožívá bezesné noci. Neví, jak vysvětlit hráčům, že jejich individualistický přístup k ničemu nevede. Že je potřeba spolupracovat a plnit taktické pokyny. Třebaže jsem jen pár minut na palubovce. Nečekané vyřazení v evropském poháru jen umocnilo ztrátu sebevědomí klíčových hráčů. Ti najednou bezhlavě tápou.

Sobectví, kterého je kolem nás všude dost a dost, ovšem nemá v basketbalovém zápase co dělat. Je to zaručená cesta do dolních pater tabulky, s následnými problémy v play off. Čím dřív si to hráči Mlékárny Kunín uvědomí, tím rychleji se opět vrátí do herní pohody a snad i na druhé místo v tabulce, kam bezpochyby patří. Měli by co nejrychleji zapomenou na osobní ambice a věnovat své úsilí pro celkový úspěch týmu.

autor: JOD
Spustit audio