Kupčení s body

29. říjen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Řidiči budou mít v budoucnu zřejmě šanci na umazávání trestných bodů za dopravní přestupky. Umožňuje to novela zákona o silničním provozu, kterou definitivně schválila sněmovna. Co přinese tato změna? Je to dobrý nebo špatný krok?

0:00
/
0:00

Bodový systém je trnem v oku stále až příliš mnoha řidičů. Přitom - kdyby se na silnicích chovali, jak se sluší a patří, nikdo by žádné bodování nevymýšlel. Jenže se nechovají a jak se zdá, ani se slušně chovat nehodlají, když si budou moci za určitých podmínek trestné body umazat.

Podle novely totiž řidičům, kteří nebudou mít víc než deset trestných bodů a předloží osvědčení, že absolvovali kurz bezpečné jízdy, bude moci obecní úřad body umazat. Ne však vícekrát než jednou do roka a nesmí jít o přestupky trestané více než šesti body. Aspoň něco, říkám si. Představa, že by si nebezpečný řidič-alkoholik v klidu odmázl sedm bodů, aby pak o pár dní později mohl zase ohrožovat okolí, mne docela děsí.

Je mi úplně jasné, že poslanci sami o řidičské body přijít nechtějí, navíc si touto změnou naženou body voličské. Populistické... Přísný zákon se mi docela líbil a na počátku byl skutečně účinný, řidiči měli respekt. Ten už ale, bohužel, opadl a vystřídal ho despekt. Takový je aspoň můj pocit, když se denně snažím nenechat se srazit některým z oněch bezohledných řidičů. A bojím se, že až si začnou trestné body umazávat, jejich bezohlednost zase nabude na síle. Kéž bych se mýlil.

autor: tif
Spustit audio