Kuratela nad ostravským obvodem zřejmě skončí

15. duben 2009

Ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky má šanci opět samostatně hospodařit. Právo mu chtějí vrátit ostravští radní. Pokud zastupitelé nebudou proti, kuratela skončí v polovině května. Mariánskohorská radnice nesmí samostatně hospodařit od listopadu 2007.

Město Ostrava tak tehdy reagovalo na chyby v hospodaření, které objevila kontrola z magistrátu. Navrácení práva zpět obvodu už schválili městští radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na konci dubna. Náměstek primátora Lukáš Ženatý potvrdil, že nejzávažnější prohřešky už obvod napravil.

"To podstatné, čeho jsme chtěli tímto opatřením dosáhnout, bylo dosaženo. Jinak tam samozřejmě dále probíhají následné kontroly, jestli všechno pokračuje tím správným směrem. Mariánské Hory budou pak i dále kontrolovány jako každý jiný městský obvod, což je standardní proces," upřesnil náměstek.

Starostka Mariánskýh Hor a Hulvák Liana Janáčková záměr města vítá. Podle ní se uleví hlavně úředníkům na obou stranách. "Těším se, že zase budeme mít volné ruce. Věřím, že všechny ostatní věci budeme dělat naprosto v souladu se zákonem, jako jsme to dělali i předtím," uvedla starostka.

Mariánské Hory a Hulváky jsou prvním ostravským obvodem, jemuž městští zastupitelé odebrali právo samostatně hospodařit. V minulosti kvůli špatnému nakládání s majetkem jen částečně zbavili pravomocí městské obvody Svinov a Vítkovice.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu