Kvalita ovzduší na Ostravsku a Karvinsku se dále zhoršuje

12. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Na Ostravsku se dýchá stále hůře. Na některých místech Moravskoslezského kraje překročila koncentrace polétavého prachu povolené množství více než trojnásobně. Situace se během dne pravděpodobně příliš nezmění. Špatně je na tom hlavně Karvinsko.

V Bohumíně naměřili přes 160 mikrogramů na metr krychlový, Věřňovice hlásí více než 150 mikrogramů. Současně také na všech dalších měřících stanicích je překročen povolený limit 50 mikrogramů.

Relativně nejlépe je na tom v rámci Moravskoslezského kraje Opava a Studénka, kde byla ráno zjištěna nejnižší hodnota, a to 68 mikrogramů na metr krychlový.

Už od pátku platí vyhlášení signálu regulace a ostravský krajský úřad vyzval velké firmy, aby připravily opatření k omezení množství vypouštěných škodlivin.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Obyvatelstvo je tak vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Mimo jiné snižují odolnost organismu proti virovým či bakteriálním infekcím. Především starší lidé, nemocní a děti by se proto neměli pohybovat dlouho venku.

autor: mrk
Spustit audio