Kvalita vody v některých nádržích se zhoršila, na Bruntálsku platí i zákaz koupání

21. srpen 2020 09:33

V některých nádržích Moravskoslezského kraje se zhoršuje kvalita vody. Potvrdily to poslední rozbory krajských hygieniků. Nejhorší situace je v rybníku Pod hradem v Bohušově na Osoblažsku.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě najdete na webu www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule.

V rybníku platí zákaz koupání kvůli přetrvávajícímu masivnímu výskytu sinic. Situace se ale zhoršuje například i na několika místech Slezské Harty, v nádržích Těrlická přehrada a Brušperk. Důvodem je rozsáhlý výskyt toxických sinic či cerkárií. Obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce.

Riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze vyloučit ani při koupání ve Vrbickém jezeře, kde byly v letošní sezoně hlášeny případy výskytu vyrážky po koupání s podezřením na toto onemocnění.

Dobrou kvalitu mají naopak třeba biotopové koupaliště ve Studénce na Novojičínsku a na Plovárně Na výsluní v Úvalně na Bruntálsku. Vyhovuje i voda v Karvinském moři anebo v ostravské Porubě.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio