Kvůli ekonomické krizi musí firmy vracet státní dotace

11. březen 2010

Mnohé firmy řeší paradoxní situaci - kvůli krizi musí vracet státu dotace na podporu zaměstnanosti. Mohou to být v jednotlivých případech až desítky milionů korun. Ty získaly ještě v době hospodářského růstu na podporu nových pracovních míst. Týká se to třeba Bruntálska, které patří k regionům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

Jan Čep je ředitelem firmy, která v bruntálském regionu dává práci nezanedbatelnému počtu lidí. Využil před lety výhodné dotace a zaměstnal pak dalších 115 zájemců. "Do budoucna nejsme schopni zaměstnat už tolik lidí a přestože jsme výrobu stabilizovali a jedeme dál, tak ten výpočet ukazuje, že to nedokážeme splnit," říká.

Je před ním jasná hrozba. Vrátit státu 23 milionů korun. I když firma přímo nezkrachuje, velké problémy nastanou. "Těžko potom dokážu odhadnout další kroky bank. Je to věc, která natolik zkomplikuje hospodaření, že v boji na tom trhu nás může vážně ohrozit," upozorňuje dále Jan Čep.

Svezou se s tím vlastně všichni zaměstnanci, varuje ředitel Úřadu práce v Bruntále Milan Horna. Firem s podobným osudem je více. "Přišlo by nám do evidence tisíc lidí, to znamená, že bychom se přiblížili hranici 20 procent a byli bychom v republice asi na prvním místě," varuje.

Petr Jiříček z ministerstva práce a sociálních věcí popsal, kdy firma musí dotace vrátit: "Například když se v dohodě zaváže nějaká společnost, že do 31. prosince 2009 vytvoří 200 míst a přijde v současné době, že tak neučinila, tak už logicky nemůžeme uzavřít dodatek k dohodě, protože už tu podmínku nesplnil."

Jenže co když tato firma místa vytvořila, ale musela je zrušit, protože nebyla práce a nebyly peníze na výplaty? I když v mnohém mluví ministerští úředníci a úřady práce tak trochu jiným jazykem, hlavně co se týče možnosti řešení, jasně se ukazuje, že globální ekonomické potíže udělaly z někdejší dotace na podporu zaměstnanosti černou můru. Tím citlivější, pokud jde o region, kde najdete obce s až třicetiprocentní mírou nezaměstnanosti.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu