Kvůli nepříznivému počasí dnes v kraji umírali lidé

3. únor 2010

Nepříznivé počasí dnes ochromilo část Moravskoslezského kraje. Největší problémy jsou na Novojičínsku, Opavsku a na Bruntálsku, kde napadlo 25 centimetrů sněhu. Silný vítr navíc vytváří na cestách i železnici nebezpečné závěje. Na Bruntálsku se propadly dvě střechy, stovky lidí zůstaly bez proudu. A Kvůli počasí také umírali lidé.

Počasí dnes ráno zavinilo smrt muže na Opavsku. Zkolaboval v autě, které uvízlo v závěji mezi obcemi Hlavnice a Bratříkovice. Záchranáři se k němu dostávali hodinu. Na místo se pokoušely dojet tři sanitky. Cestu jim ale komplikovaly závěje a neprůjezdné cesty. Pacient nakonec zemřel.

Podmínky na cestách se podepsaly i na tragické nehodě sanitky u Nošovic na Frýdeckomístecku. Jak nám řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl, v sanitce byly tři ženy. Jedna z nich na místě zemřela. Další dvě skončily v nemocnici. Podrobnosti čtěte zde.

Tragická nehoda se stala také na dálnici D1 u Nového Jičína. Ve směru na Ostravu se střetl nákladní vůz s osobním, ve kterém na místě zemřely dvě ženy. Dálnice byla mezi 311. a 330. km obousměrně uzavřena a policie musela dopravu odklánět.

Problémy mají také železničáři a energetici

V Moravskoslezském kraji v některých místech nejezdí vlaky. S přívalem sněhu bojují také železničáři. Neprůjezdných je teď pět úseků. Kvůli závějím vlaky nejezdí na úsecích tratí Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice, Krnov - Jindřichov ve Slezsku, Kravaře - Chuchelná, Rýmařov - Valšov a Suchdol nad Odrou - Fulnek.

"Pro celou Českou republiku tak jako pro Moravskoslezský kraj jsou největším problémem zaváté koleje. Správa železniční dopravní cesty tyto koleje frézuje a čistí tak, aby se usjízdnily," upřesnila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Desítky domácností byly bez proudu, energetikům se daří dodávky postupně obnovovat. Jednou z postižených lokalit bylo Odersko a Novojičínsko. "Další porucha, která nám byla nahlášena, je na Karvinsku, kde ale dopad na zákazníky není tak rozsáhlý. Novojičínsko už je v pořádku, stejně tak i ráno nahlášené Odry a Opavsko," potvrdila po 14:00 mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Na Bruntálsku padaly střechy

Nápor těžkého sněhu na Bruntálsku dnes nevydržely dvě střechy. V Krnově se zřítila střecha haly s hutním materiálem, nikdo se při tom nezranil. Ve Světlé Hoře-Dětřichovicích střecha kravína zavalila stádo krav.

Krávy pod zhroucenou střechou kravína

"Po příjezdu na místo mohli hasiči potvrdit pád dvou třetin střechy kravína o celkovém půdorysu 80 krát 20 metrů. Majiteli zůstala uvnitř polovina z více než stohlavého stáda dobytka. Některé z krav se dostaly ven samy, většině ale pomohli hasiči," upřesnil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

autoři: tif , mik , Jana Hovjacká
Spustit audio

Více z pořadu