Kvůli silným mrazům v kraji stoupá spotřeba plynu a elektřiny

24. leden 2006

-20 až -28 stupňů. Takový mráz trápil dnes v noci náš region. A přes den nebylo o moc lépe. Především na Ostravsku a Karvinsku se navíc lidem hůře dýchá. Meteorologové zjistili, že koncentrace polétavého prachu místy překročuje povolené limity až čtyřnásobně. Lidem se letošní zima zřejmě také prodraží.

Severomoravská plynárenská hlásí, že odběratelé spotřebovávají v těchto dnech o dvacet procent více plynu. Energetici se přidávají. Podle mluvčí Sylvy Vidlákové narostla v našem regionu spotřeba elektřiny o pět až deset procent. Navíc mráz dnes způsobil v Moravskoslezském a také Olomouckém kraji několik desítek poruch na rozvodech nízkého napětí.

Logo

"Když mrzne, tak ten drát laicky řečeno se smrští a může se stát, že když ten tah je strašně velký, může se zlomit třeba i dřevěný stožár, může to být i vytrženo z upnutí na stožáru. Těch případů je samozřejmě hodně," dodala mluvčí energetiků.

Havárie v důsledku nízkých teplot zaznamenaly také Ostravské vodárny a kanalizace. Několik domů v Ostravě-Porubě bylo bez vody. Eva Špirochová ze Severomoravských vodovodů a kanalizací zase upozornila na problémy, které může mráz způsobit v čističkách odpadních vod.

"Velké čistírny zatím fungují bez problémů, protože ty přítoky jsou dostatečně velké a samozřejmě se tam také využívá vzniklý bioplyn k vyhřívání. Problémy jsou spíše na těch menších, kde nám zamrzají některé součásti," upřesnila Eva Špirochová.

Velké štěstí měl dnes bezdomovec, kterého strážníci ráno přivezli do orlovské nemocnice s omrzlinami. Muž teď leží na chirurgii. I přes varování lékařů, aby lidé byli při mrazech opatrní, také dnes plnily ordinace pacienti s omrzlinami uší a rukou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu