Kvůli srážce vlaků v Paskově ještě obvinění nepadlo

17. únor 2009

Kvůli včerejší srážce vlaků v Paskově na Frýdecko-Místecku ještě žádné obvinění nepadlo. Policie čeká především na výslech hlavního podezřelého, kterým je jeden ze strojvůdců. Překáží jim v tom ale jeho špatný zdravotní stav.

Vyšetřování nehody, která si vyžádala čtyři desítky zraněných, není ničím jiným než důkladným zkoumáním každé sekundy před srážkou. Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala je přesvědčen, že v zabezpečovacím systému chyba nebyla.

"Tady kousek od návěstidla se střetl s protijedoucím vlakem, který v ten okamžik stačil zastavit u návěstidla na červenou. Protože pokud tento projel červenou, tak tomu protijedoucímu v ten okamžik automaticky zabezpečovací zařízení hodilo také červenou, takže ten stačil zastavit," popsal Kubala.

Stopy a podrobné informace budou vodítkem pro konečné stanovení, o jaký trestný čin přesně šlo. "Ten výsledek bude pro nás docela důležitý a důležité pro nás bude i vyjádření Drážní inspekce, jak byla nastavena ta cesta pro vlak, jaká tam byla signalizace. Také je důležité vyčíslení škody Českých drah. Pokud by škoda přesáhla pět milionů korun a těžce zraněných by bylo více, je tam možné udělit trest až deset let vězení," dodává mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Podle informací, které zatím máme, to vypadá opravdu na obecné ohrožení. Případ už sleduje státní zástupce. Ten byl i včera přímo na místě nehody. Práci vyšetřovatelů velmi pomůže technická vymoženost přímo ve vlacích. Je to jakási černá skříňka plná informací.

"Budou se analyzovat rychloměrné proužky z jednotlivých vlaků, které v dnešní době už dokáží ukázat, kdy strojvedoucí začal brzdit, kdy začal houkat a jak přesně reagoval," dodává mluvčí drah Ondřej Kubala.

Ze všech zraněných, kteří byli včera převezeni do nemocnic, jich v péči lékařů zůstává devět. U nejvážnějších případů to potrvá ještě několik týdnů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu