Kvůli zakázkám čelí obvinění 12 bývalých radních Ostravy-Jihu

9. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Ostravou hýbe další aféra kolem veřejných zakázek. Policisté obvinili celou bývalou radu nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih. Mezi dvanácti podezřelými je i současný náměstek primátora Ivo Hařovský (ČSSD).

Policie obvinila dvanáct bývalých radních Ostravy-Jihu kvůli předražené zakázce na údržbu veřejné zeleně. Podle státního zástupce Jana Sýkory ale uzavřeli bývalí radní pro městský obvod nevýhodnou smlouvu, škoda může činit až desítky milionů korun.

„Obvinění se v podstatě podíleli na nastavení kritérií a schválili i to, kdo bude výběrcem těch zakázek, přičemž je zde podezření, že tento výběr byl pro městský obvod, respektive pro Město Ostravu značně nehospodárný a finančně nevýhodný,“ upřesnil státní zástupce.

Mezi obviněnými je i současný náměstek ostravského primátora Ivo Hařovský. Vinu ale odmítá a rezignovat na svůj post nehodlá. Trestní stíhání považuje za nesmyslné a podal proti němu stížnost. Podle něj mu při hlasování nepřišlo zvláštní, že zakázku za 110 miliónů korun vyhrála firma, která za sekání trávy chtěla 160 miliónů.

„Já jsem byl v tu dobu členem rady Jihu a shodou okolností člen městské rady. Já se přiznám, my jsme rozhodovali o stomilionových zakázkách možná každý týden. Taková částka vám nepřijde nijak zvláštní, když o tom rozhodujete,“ uvedl Hařovský.

Primátor prověří smlouvy

Kvůli aféře se schází kluby všech tří koaličních stran ve městě a zabývají se trestním stíháním bývalých radních. Primátor Ostravy Tomáš Macura (Hnutí ANO) chce také prověřit, jestli obvody za údržbu zeleně zbytečně neutrácejí.

„Město si platí aktualizaci pasportu městské zeleně a z tohoto materiálu vyplývá, kolik by údržba městské zeleně měla stát – jak v celém městě, tak v jednotlivých městských obvodech. Teď si chci prověřit, nakolik ty závěry korespondují s tím, kolik peněz dáváme městským obvodům,“ upřesnil primátor.

autor: iha
Spustit audio