Lavičkostezky

18. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Postupné odstraňování bariér v Krnově - takový je cíl lidí, kteří pracují ve skupině Zdravotně postižení. Skupina je součástí komunitního plánování sociálních služeb ve městě a chce v Krnově vytvořit takzvané lavičkostezky.

0:00
/
0:00

Záměrem pracovní skupiny je, aby se v Krnově pohybovali lidé na vozíku, o francouzských holích nebo se smyslovým postižením bez překážek. A pohyb ulicemi by měl být pohodlný i pro ty, kdož sice chodit mohou, ale už daleko nedojdou. Umožnit by to měly právě lavičkostezky, čili dostatečný počet odpočinkových míst v ulicích, aby si lidé mohli vydechnout před další cestou. Úlevu by díky tomu pocítily i maminky s kočárky a ostatní osoby, které pečují o zdravotně postižené. Pracovní skupina chce nejdříve vypracovat analýzu bezbariérovosti Krnova a plán odstranění bariér. Základem všeho je získání informací. A v tomto směru se už něco děje. V Krnově právě dnes končí dotazníková akce mezi zdravotně postiženými a další veřejností. Lidé sami mohou zdůraznit, co si přejí a jaké jsou jejich představy o bezbariérovosti. Dotazníková akce by měla přinést údaje, které vyhodnotí pracovníci obchodně podnikatelské fakulty. A pak by měl následovat plán odstranění bariér ve městě a návrh na lavičkostezky. Čili už zmíněná odpočinková místa. Přestože realizace ještě nějakou dobu potrvá, je moc dobře, že už v tomto směru něco začalo. Už aby ty lavičkostezky byly. A nejenom v Krnově.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.