Lékař léčí...

5. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lékaři ostravské Městské nemocnice používají velmi netypickou metodu léčby ran pacientů. V některých případech dávají do ran, které se nehojí, larvy mouchy bzučivky zelené.

0:00
/
0:00

Pro většinu je to asi informace překvapivá. Dávat larvy mouchy do otevřené rány, to je určitě hodně neobvyklé. V době, kdy v medicíně vládnou počítačové tomografy a videoasistované operace, připadá tahle metoda - takzvaná larvální terapie něco jako návrat do středověku, do období přikládání pijavic a pouštění žilou. Jenomže narozdíl od některých léčebných postupů, které pacientům spíše škodily, larvální terapie přežila stovky let. Jen se na ni víceméně zapomnělo. Tuhle metodu znali staří Mayové, popisuje ji dvorní lékař Napoleona a věděli o ní lékaři ještě na začátku minulého století. Zhruba před třiceti roky ji oprášili v Americe. Bude to tím, že larvální terapie pomáhá. Určitě to není metoda pro každého a určitě není samospasitelná. Používá se u nehojících se ran tehdy, když ostatní prostředky selžou a rána se nechce hojit. Není to tak, že pacientovi nasypou do rány larvy, které odstraní odumřelou tkáň a pacient je zdravý jako řípa. Tak to ne. Léčba má svá pravidla a je pouze částí hojivého procesu. Nicméně viděl jsem na obrázcích, jaké má výsledky a mluvil jsem s pacientem, kterému mršky larvičky pomohly. Je moc dobře, že se lékaři v Městské nemocnici Ostrava odhodlali zkusit tuhle metodu. A nejsou sami. Larvy nasazují také v ostravské Fakultní nemocnici a rovněž v Praze je používají. Dokonce už vznikly firmy, které se na chov speciálních sterilních larev specializují. Je docela možné, že za nějakou dobu bude tahle metoda používána naprosto běžně. A proč ne, když pomáhá. Chce to jen zbavit se předsudků. Říká se přece, že lékař léčí, ale příroda uzdravuje.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.