Lékaři z krajské záchranky trénují na nejmodernějším simulátoru

9. květen 2011

Krajská záchranka má nový pacientský simulátor. Svého druhu nejmodernější zařízení pomůže zdravotníkům s přípravou na neobvyklé situace. Figurína za zhruba dva miliony korun umí například plakat, kašlat i krvácet.

Skupina záchranářů se sklání nad figurínou. Představuje mladého muže, který během fotbalového zápasu zkolaboval, nebije mu srdce a nedýchá. Záchranáři provedli, co museli a během několika minut, se jim pacienta podařilo zachránit.

V případě reálných situací hrají roli nejen medicínské znalosti, ale taky souhra týmů. Nový pacientský pomůže vše secvičit, říká mluvčí Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

„Pacientský simulátor budou využívat záchranáři a lékaři záchranné služby v celém Moravskoslezském kraji. Své uplatnění zcela jistě najde také při vzdělávání dalších lékařů, kteří jsou v určitém typu kurzu připravováni na půdě záchranné služby,“ upřesňuje mluvčí.

Figurína vypadá jako živý člověk. Má na sobě dokonce i oblečení. Umí plakat, z ran jí teče krev, a z úst pak může vycházet pěna. Vyžaduje-li to nacvičovaná situace, tak kašle anebo vydává dávivé zvuky.

Jak dodává záchranář Radim Holek, nafingovat se dají situace, se kterými se v terénu příliš často nesetkávají. „Mohou to být situace například plicního edemu, s tím se setkáváme často, ale může se to zkombinovat ještě s faktem, že nejde zajistit žilní linka. Musíme provést intraoseální vstup, který se dělá jednou za dva tři roky. A na tom modelu se to právě naučíme,“ přibližuje záchranář.

Simulátor může fungovat i na dálkové ovládání a práci záchranářů mohou snímat i kamery. Počítač pak dokáže přesně vyhodnotit, jak postupovali.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu