Lépe nezačínat

24. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česká republika se také letos připojila k největší globální akci k odvykání kouření. Jde o soutěž Přestaň a vyhraj, do které by se měli v květnu zapojit kuřáci z více než sta zemí všech kontinentů.

0:00
/
0:00

Kouření cigaret se podle Světové zdravotnické organizace stává obrovskou celosvětovou epidemií. Odborníci odhadují, že v důsledku kouření zemřou ročně asi čtyři miliony lidí. Mimochodem - u nás je to zhruba dvacet tisíc občanů. Soutěž, která se od roku 1994 pravidelně vyhlašuje, by měla být tím pravým impulsem pro všechny, kdož chtějí se závislostí na cigaretě skoncovat.

Není to nic jednoduchého. Závislost na tabáku se už hodnotí jako nemoc a zdaleka ne každý kuřák se dokáže s abstinenčními příznaky vyrovnat. Při odvykání může být pro kuřáka důležité, aby na to nebyl sám. A do této akce se má zapojit na milion lidí. Důležitá je také motivace a v tomto případě je ve hře deset tisíc dolarů. Nejdůležitější je však vůle kuřáka. Pokud skutečně chce, může být třeba právě soutěž tím zásadním impulsem k odvykání.

Soutěž Přestaň a vyhraj má určitě smysl a zaslouží pozornost. Přesto si myslím, že by se stejná pozornost měla věnovat prevenci. Věková hranice kuřáctví se u nás výrazně snížila. Věřte nebo ne, děti začínají s cigaretou v deseti letech, což mi potvrdili odborníci ze Zdravotního ústavu. Přestože už jsou projekty, které se na školáky zaměřují, je jich poskrovnu. Spíše jde o vlaštovky. A kdoví, třeba potom soutěží hasíme požár, který se nemusel rozhořet a nebo ne v takové míře. Školáci dnes vědí kdeco. Možná by alespoň některým pomohlo, kdyby také věděli, že s kouřením je lépe nezačínat.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.