Lesům v Beskydech pomáhá počasí. Je méně příznivé pro kůrovce

23. květen 2022

Mírně optimističtí jsou letos lesníci v Beskydech. Počasí tam tolik nenahrává množení kůrovce. Lesníci tak stíhají čistit les od napadených smrků a postupně holiny zalesňují. S kalamitou kůrovce bojovali lesníci v minulých letech také na hoře Prašivá.

„Stojíme v masivu Prašivé zhruba 700 až 800 metrů nad mořem. Tam je vidět Frýdek-Místek, automobilka Hyundai a tam tím směrem je Ostrava,“ ukazuje lesní správce Tomáš Peka. Ještě před pár lety by odtud na velkou automobilku v údolí přes vzrostlé stromy vidět nebylo.

Holina už tu ale není, zas je tu zeleno díky mladým stromkům. „Je tady jedle, buk, nalétnutý jeřáb s břízou, máme tady modříny a je tady nasazená i borovice. Doufáme, že ten další les, který proroste těmi zbylými smrky, už bude opravdu jiný,“ dodává Peka.

S kůrovcem na vrcholu Prašivé bojují lesníci už 20 let, kvůli suchu ale od roku 2015 kalamita gradovala. Obrat k lepšímu nastal loni. „Loni bylo vlhčeji a letošní rok v Beskydech taky nevypadá špatně, co se týče srážek,“ dodává poměrně optimisticky Tomáš Peka, lesní správce Lesů ČR z Frýdku-Místku.

Podle něj i první rojení kůrovce začalo letos o trochu později a v noci se v Beskydech ještě drží teploty poměrně nízko. Brouku by ale svědčil návrat suchého a teplého počasí.

Na ústupu je kůrovcová kalamita i podle Libora Konvičného z Biskupských lesů, do jejichž revíru patří třeba Ondřejník, který kůrovcová kalamita zasáhla v minulých letech asi nejvíc.

„Myslím, že v letošním roce by relativně mohl být s kůrovcem větší klid než v minulých letech. Ty poslední dva roky byly relativně chladné a mokré, letos to zřejmě bude taky takové. Tak si myslím, že kůrovec celkově na našem majetku, který je zhruba 25 tisíc hektarů, by mohl být docela dobrý,“ dodává Libor Konvičný.

Spustit audio

Související