Letní dovolená podraží. I v Beskydech. Hlavně kvůli energiím a dopadu koronaviru

1. květen 2022

Letní dovolená v Beskydech se prodraží. Ceny zvedají některé hotely i kempy, a také restaurace. Hlavně kvůli drahé energii, ale i dopadům protikoronavirových opatření. Provozovatelé hotelů a penzionů hlásí na prázdniny ještě dost volných míst, což před koronavirovou pandemií nebývalo obvyklé.

Autokemp Baška přímo u pláže přehrady obklopený beskydskými horami musí být do sezony připravený. Tady už mají ubytování v chatkách na červenec a srpen skoro vyprodáno. Sezóna tady začíná poslední víkend v květnu.

„Letos jsou chatky dříve obsazené, lidé už se přestávají bát. Jsme za to rádi, ale uvidíme. Za ty dva roky jsme přišli hodně o cizince, snad se budou vracet,“ říká Eva Ondráčková, správkyně Autokempu Baška.

Zdražení až o pětinu

Ubytování, ale i služby. Třeba pronájem sportovišť ale tady museli zdražit, a to zhruba o 20 procent. Důvodů je víc. „Cena energií, náklady na zaměstnance, údržbu. Od toho se potom odvíjí i naše ceny,“ dodává Ondráčková.

Horské hotely Sepetná a Sluníčko přímo pod Lysou horou mají na letní měsíce ještě docela dost volných pokojů, což v létech před koronavirovou krizí nebylo obvyklé. Třeba před jarními prázdninami ale vzali zájemci rezervace útokem.

Čtěte také

„Zájem byl velký, měli jsme oba hotely úplně plné. Co se týče nějakého letního období, prázdnin, tak tam zatím ten zájem není úplně takový, jaký bychom si přáli. Možná je to i kvůli tomu, že jsme museli zdražit, protože covid na nás něco zanechal,“ doplňuje provozní hotelu Sepetná Lukáš Sargánek.

A k tomu prudké zdražení energie. Výsledkem je, že hotel na léto zvedl ceny o asi 15 až 20 procent. „Už jen z toho důvodu jsme museli zdražit jak restauraci, tak pobyty, kongresy a všechno,“ dodává provozní hotelu.

Ředitelka destinačního managementu Beskydy-Valašsko Monika Konvičná věří, že prázdniny budou nakonec dobrým obdobím pro beskydské podnikatele. Jen lidé si více zvykli objednávat pobyty docela na poslední chvíli. „A to, že přijedou, to ovlivní počasí. To je další věc, která bude rozhodovat,“ říká s tím, že turistický ruch se přitom snaží podpořit mnoha akcemi, nejnověji třeba otevřením beskydské pivní stezky.

Spustit audio

Související