Letní pasti

23. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O tom, že s půjčkou vzniká dluh, ví každý. Jenže lákadlu v podobě exotické dovolené nebo nového bazénu někteří lidé přesto neodolají. A to i v případě, že jim zrovna v peněžence nebo na účtu peníze chybí. S letními radovánkami tak mohou být spojené také strasti v podobě s létem nekončících splátek.


0:00
/
0:00

Inzerátů lákajících na peníze ihned je, nejen na internetu, ale také v tisku a na reklamních plochách, nepřeberné množství. Letní půjčky se tak stávají snadno dostupným zbožím.

Letos zůstanu doma. Takto by na otázku, zda se o prázdninách vydají na dovolenou, odpověděli tři ze čtyř Čechů. Vyplývá to z červnového průzkumu, který mezi obyvateli s nižšími příjmy provedla jedna nebankovní společnost poskytující půjčky. Když tedy lidé raději zůstanou doma, nemusí si půjčovat peníze a tudíž se ani nezadluží.

Jenže – existují i jiná lákadla, než dovolená v exotických krajích. S pěkným počasím se totiž lidé pouštějí nejen do různých nezbytných oprav, ale také rádi zvelebují svůj byt, dům, chatu či zahradu. Investici do věcí, které vydrží déle než opálení z dovolené u moře, by volilo sedm z deseti dotazovaných.

Při rozhodování o velikosti letní půjčky, bychom možná také měli zvážit, jak nutně potřebujeme kupříkladu bazén, na který vlastně ani nemáme a – pokud nám v práci nepřidají – možná ani mít nebudeme.

Přesto pro některé lidi není jiná možnost, než si peníze půjčit. Aby dali do pořádku po povodních neobyvatelný dům, aby v případě ztráty zaměstnání zaopatřili své děti, nebo aby mohli dostát termínu splátky jiné půjčky.

Do pasti se obvykle chytne neobezřetné zvíře. Obětí té dluhové se stává člověk, když nestíhá splácet včas sjednané půjčky. Obyvatelé Moravskoslezského kraje se do podobných problémů mohou dostat poměrně snadno. Podle zmiňovaného průzkumu totiž tři čtvrtiny z nich nemají dostatečnou finanční rezervu. A tak je pro ně mnohem těžší překonat období, kdy se jejich příjem sníží, nebo v případě ztráty zaměstnání o něj přijdou úplně. Spoléhají pak hlavně na rodinu a přátele, podporu v nezaměstnanosti nebo jiné sociální dávky. O tom, že je možné si sjednat pojištění proti neschopnosti půjčku splácet, přesto většina z nich neuvažuje.

Sousloví letní půjčky zní vcelku nevinně. Ale může se stát, že se z něj stane zlý pes, který kouše na duši. Dluhy totiž s rostoucím počtem půjček zatím, aspoň pokud vím, bohužel neklesají. A ani ty prázdninové ne.

autor: Lenka Papřoková
Spustit audio