Letos se v Bašce koupat nebude. Nádrž čeká odbahnění

2. duben 2012

Nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je vypuštěná, čeká ji odbahňování. Lidé, kteří se tam v létě chodili koupat, si nejméně rok počkají, než se tam budou moci opět vypravit. Vyčištění nádrže už je podle odborníků nutné. Kvalita vody byla čím dál horší.

Do Bašky se nechodí koupat jen místní. Třeba Dáša Halatová tam dojíždí za rekreací z Frýdku-Místku, kde bydlí v paneláku. „Škoda. Já si myslím, že tam chodí opravdu vesměs lidé z paneláků z Frýdku-Místku, protože já sama jsem z Frýdku a několik lidí jsem tam potkávala," říká Dáša Halatová.

Nádrž a autokemp na břehu jsou důležitou součástí turistické nabídky této obce. Jezdí tam stále více lidí. „Třeba v loňském roce byl autokemp rekreanty plně využíván, měli jsme tam i sto stanů a kapacita byla naplněna. I chatky byly využívány. Myslím, že Baška je vyhledávaná lokalita. Vedou tudy i cyklotrasy. Přes léto je tu živo,“ dodává starostka Bašky Irena Babicová

Vyčištění nádrže už bylo podle odborníků nutné. Bahno zmenšuje hloubku vody, ta se rychleji prohřeje a množí se sinice. Odbahnění ale stěžuje život tamním podnikatelům, kteří tam provozují restauraci a přes sezonu nabízí různé služby.

Místostarosta Martin Čajánek věří, že si k vypuštěné nádrži i tak lidé najdou cestu. „V areálu kempu jsou také kurty, beach volejbal a tak dále. Myslíme si, že tato sportoviště budou nadále využívána i přesto, že provoz vodní plochy bude takto omezen. Už teď se nám hlásí rekreanti, kteří by si rádi místo rezervovali. Berou, že Baška může být startovací stanicí do okolí, takže i restaurace a občerstvení asi zůstanou v provozu,“ míní Čajánek.

Příští sezonu by už snad mohla být Baška bez bahna a připravena pro plavce. Není ale jasné, jestli práce budou hotové včas. „Podle původního plánu se měla přehrada začít napouštět ke konci roku, takže sezóna v roce 2013 by již měla být i s vodou a koupáním. Ale už nyní je tam určité zpoždění, podle našich informací mělo odtěžování už začít,“ dodává místostarosta.

Povodí Odry ještě čeká na ukončení dotačního řízení. Nepřipouští ale větší zpoždění. Za rok prý bude nádrž opět plná vody.

autor: iha
Spustit audio