Lidé chtějí od radnic peníze kvůli úrazům na chodnících

22. březen 2010

Desítky lidí chtějí na radnicích odškodné, protože se zranili na zledovatělém chodníku. Souvisí to s novelou zákona, podle které se musí o obecní chodníky starat samy obce. Například opavský magistrát řeší už 14 žádostí o proplacení náhrady za úrazy - většinou jde o poraněná zápěstí nebo kotníky.

Primátor Opavy Zbyněk Stanjura ujistil, že každou žádostí o odškodnění se město bude důkladně zabývat. „Bohužel je to každoroční jev, že dochází k úrazům. Tento rok je v tomto stejný, jako byly ty předchozí. My jsme byli vždy pojištění a já jen věřím, že ti lidé se vyléčí a ty věci kolem pojistek se prostě standardně řeší, nevidím v tom problém,“ říká primátor.

A další příklad. Magistrát v Karviné řeší dvanáct žádostí, potvrzuje mluvčí tamní radnice Šárka Swiderová. Úředníci musí podle ní postupovat hodně obezřetně, protože naráží na pokusy podvést radnici i pojišťovnu. „Těch hlášení bylo mnohem víc, řekněme dvojnásobek. Lidi totiž začali zkoušet. Když se dozvěděli, že máme novou povinnost, tak prostě spadli na cizím chodníku a mysleli si, že nám řeknou, že spadli na našem. Takže bohužel i těchto vykuků je víc, než bývalo,“ poznamenala mluvčí.

Nový Jičín hlásí šest případů, Třinec zatím pouze tři. Tedy tři žádosti o uhrazení bolestného, ušlé mzdy a podobně. Lidé ale stále telefonují a mnozí zřejmě čekají, až jim skončí doba léčení. Je v každém případě nutné počítat s tím, že veškeré formality zaberou i několik měsíců.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu