Lidé na dvou místech kraje volili nová zastupitelstva

23. září 2007
Zprávy , Zprávy

Ve dvou obcích Moravskoslezského kraje se včera uskutečnily mimořádné komunální volby. V Horních Životicích na Bruntálsku i v Bratříkovicích na Opavsku totiž před časem klesl počet zastupitelů pod pět, což je zákonem stanovené minimum.

V Horních Životicích se během necelého roku volilo už potřetí. Po řádných volbách loni na podzim i mimořádných letos na jaře totiž vždy několik zastupitelů složilo mandát. Včera tam k volbám přišlo 83 procent oprávněných voličů, kteří vybírali ze dvou kandidátek - KSČM a Sdružení nezávislých kandidátů (SNK). Nezávislí získali ze sedmi zastupitelských křesel většinu - tedy pět.

Logo

"V podstatě to znamená, že by tam měl být už klid, protože jedna strana získala většinu. SNK by mělo vytvořit fungující úřad," říká k výsledku voleb Jan Berousek z Krajského úřadu v Ostravě.

Nezávislí kandidáti vyhráli také v Bratříkovicích na Opavsku. Pětičlenné zastupitelstvo tam bude dokonce jednobarevné; všechna křesla obsadí lidé ze sdružení Lepší Bratříkovice. K volbám tam přišla polovina voličů.

autor: š.iva
Spustit audio