Lidé na Frýdecko-Místecku se bojí o své zdraví

30. leden 2011

Zápach, hluk a emise přilákaly desítky lidí do kina v Paskově. Právě o nich si přišli nedávno promluvit s vedením firmy Biocel. Producent celulózy chystá pro příští roky masivní investice do chemické výroby. Obyvatelé okolních obcí se bojí dalších dopadů na životní prostředí.

Co uděláte pro to, aby zmizel obtěžující zápach a hluk? Takové dotazy padaly z hlediště se stovkou lidí nejčastěji.

„Bolí hlava, a tak dále. Vadí to, špatně se dýchá. Neotevřu okna, nechodím na balkón ani ven, když je to cítit,“ stěžuje si třeba skupinka starších dam.

Plán na zavádění chemicky náročnějších technologií tu způsobil pozdvižení.

„Je to už dost velká zátěž teď. Když se podívám jenom tady na tu vitrínku, vidím tam lidi šedesát pět, padesát roků, mají tam parte a nejsou mezi námi. Každopádně je to taky ovlivňované životním prostředím,“ obává se obyvatel Paskova Emil Marťák.

Biocel chce postupně přejít z výroby papírenské na produkci viskózové buničiny. Nové technologie za 2,5 miliardy korun prostředí nezatíží.

„Emise do ovzduší, do vod, hluk, zápach, to jsou všechno atributy, které touto investicí nebudeme zhoršovat. My chceme, aby se ty podmínky zlepšily. Ta nejhorší varianta je, že to zůstane stejné,“ odmítá obavy lidí ředitel Ivo Klimša.

V plánu je prý také odstávka uhelných kotlů i výroby krmného droždí, při které vzniká typický zápach. Z nespokojenosti lidí už vznikly hned dvě petice.

„Cílem petice je studie, která obsažně zjistí vliv průmyslové činnosti celkově na život v Paskově a na to, jakým znepříjemňujícím faktorem je, že těch továren tady už je hodně,“ vysvětluje organizátorka jedné z podpisových akcí Simona Horutová.

Z téměř 4 tisíc obyvatel Paskova ji podpořilo jen 80 občanů. Lidé prý mají strach.

„Takový ten strach se vyjádřit, strach přijít o práci a podobně. Opravdu jsme zvonili na zvonky, přesvědčovali jsme, ale bylo nás málo. Myslela jsem si, že to bude větší,“ dodává Simona Horutová.

Paskov je průmyslová obec a většina lidí pracuje v místních firmách. Jen Biocel dává práci 370 lidem. Patří mezi ně i Blanka Chromková.

„Já si třeba myslím, že v zimě jsou mnohem horší lokální topeniště. Myslím si, že by se všichni měli zamyslet nad tím, co tady to prostředí znečišťuje,“ míní Blanka Chromková.

Studie, kterou požadují lidé v petici možná ani nevznikne. Obec na ni nemá peníze.

„V této chvíli musím říct, že určitě ne. Máme rozpracované takové projekty, které jsou před dokončením a musíme je zafinancovat. Už tak jsme si na některé z nich vzali úvěr. V této chvíli zodpovědně konstatuji, že na zaplacení takové rozsáhlé studie peníze nemáme,“ říká starosta Paskova Petr Baďura

Obec chce ještě oslovit Krajský úřad, který by na vypracování studie mohl přispět.

Obdobná petice vznikla i v sousední Žabni, kde měla dvojnásobně větší ohlas. Obec s téměř sedmi sty obavyteli má podobné problémy s průmyslem jako mají lidé v Paskově.

Spustit audio

Více z pořadu