Lidé na severu Moravy připlatí za život v bytech RPG

16. listopad 2010

RPG zdraží nájemné. V Moravskoslezském kraji letos končí regulace. Firma chce srovnat stávající ceny s tržním nájemným a získat více peněz na opravy. Domácnosti zdražení přijde na stokoruny měsíčně.

V Moravskoslezském kraji patří RPG 44.000 bytů. Nejvíce jich je v Ostravě. V jednom z nich žije i tato žena. Zdražování nájemného jí vadí. „Vůbec se mi to nelíbí, už teď platíme dost a sníží se nám platy, takže začíná být neveselo,“ říká.

Sedm korun a 50 haléřů za metr čtvereční. Maximální zdražení, které RPG naplánovalo na příští rok. Lidé si připlatí i v letech 2012 a 2013, každoročně nanejvýš o dalších pět korun za metr čtvereční. V atraktivních lokalitách budou podle ředitele residenčního portfolia RPG Pavla Klimeše nájmy možná růst i později.

„Očekával bych tu další postupnou úpravu, že bude pokračovat v centrálních částech Ostravy, mám na mysli Moravskou Ostravu. Pravděpodobně by se to mohlo týkat i některých částí Havířova-města, to znamená zase oblastí okolo Hlavní třídy, možná některých oblastí ve Frýdku-Místku,“ dodává Klimeš.

Předseda Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček ale varuje, že někteří lidé mohou mít potíže.

„Zdražování bude pro řadu zejména sociálně slabších lidí v podstatě likvidační, protože jestliže důchodcům se penze téměř nezvyšují a říká se, že inflace je nula, a lidé v těchto bytech budou muset platit ročně o tisíce korun více na nájmu, tak to bude pro ně obrovský problém,“ upozorňuje Macháček.

RPG slibuje, že založí zvláštní fond a bude podporovat sociálně ohrožené seniory, kteří už teď pobírají státní příspěvek na bydlení. Firma jim chce zdražení kompenzovat a vyplácet jim až pětistovku měsíčně.

Lidé se zvýšením nájemného musejí souhlasit, pokud to neudělají, je možné, že se RPG bude změn domáhat u soudu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu