Lidé na Třinecku bojují proti výstavbě velkého kravína

7. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

Lidé z Oldřichovic u Třince nevzdávají svůj boj se zemědělci. V blízkosti jejich domovů chtějí postavit nový velkokapacitní kravín. Místní proti stáji pro pět stovek krav protestují už několik let.

Lidé se bojí zhoršování životního prostředí a hlavně zápachu. Ten je v okolí cítit už teď ze silážních věží zemědělců. "V případě trošičku teplejšího počasí a závanu větru je ten zápach u nás. A kdo nám bude garantovat, že se v případě výstavby nového kravína toto nebude opakovat? Nikdo. A když už to jednou bude stát, těžko s tím něco uděláme," stěžuje si znepokojený obyvatel Rudolf Sagan.

Podle Gustava Pilcha, ředitele společnosti Agricoop, která stavbu prosazuje, ale nejsou obavy ze zhoršování životního prostředí namístě. "Zápach, který doprovází velkokapacitní kravín nebo uskladnění krmiva, není žádný toxický zápach, který by zhoršoval zdravotní stav obyvatel. Obtěžovat může, ale sami jsme se přesvědčili o tom, že jsme popošli jen pár metrů od zamýšlené stáje a vzduch byl úplně jiný," dodává ředitel.

Výstavbě kravína v Oldřichovicích otevřelo cestu město Třinec změnou územního plánu před několika lety. Teď ale začaly převažovat obavy z problémů v dopravě. "Změna byla provedena už v minulém zastupitelstvu. Centralizace chovu krav nese určité ekonomické výhody, nicméně dokud nebude nová přeložka silnice I/11, bude tato oblast enormně dopravou zatížena," vysvětluje místostarosta Ivo Kantor.

Všechny námitky teď posoudí úředníci. "Rozhodnutí padne v každém případě. Buď bude kladné, nebo záporné," řekla vedoucí územního plánování třinecké radnice Věra Pindurová. Jasno by mělo být koncem léta.

Spustit audio