Lidé se soustřeďují na úklid a počítají škody

21. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji se po nočních srážkách mírně zvedly, někde dosáhly druhého a prvního stupně povodňové aktivity. V současné době již však opět klesají. Voda opadává a lidé se soustřeďují na odstraňování škod.

Kromě obyvatel, úředníků, správců silnic a železnic začínají sčítat své škody také zemědělci. Jen v Moravskoslezském kraji zaplavila voda minimálně 12.000 hektarů půdy, kromě toho i některé hospodářské budovy. K významnému úhynu zvířat nedošlo. Zda-li budou zaplavené pozemky pro letošní sklizeň ztracené, ještě není jasné. Záleží na vysychání polí.

Aktuálním problémem v kraji jsou sesuvy. Jejich počet se blíží ke 20, ve čtvrtek odpoledne jich bylo asi deset. Půda se sesouvá hlavně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Od středy se hýbe svah v Horních Bludovicích nad řekou Lučinou. Dvě rodiny odtud byly v noci pro jistotu evakuovány.

Enegetikům v Moravskoslezském kraji se podařilo téměř ve všech místech obnovit dodávky proudu. Během povodní byly přitom bez elektrické energie tisíce domácností. Teď už zbývá obnovit dodávku pouze v těch nejhůře postižených lokalitách.

Řada silnic zůstává neprůjezdných

V Moravskoslezském kraji jsou stále neprůjezdné některé silnice I., II. a III.třídy. Nesouvisí to jen s povodněmi, ale také s následky silného větru. Například na Bruntálsku neprojedete mezi Karlovicemi a Starými Purkarticemi. Na silnici leží popadané stromy, které odstraňuje lesní správa.

Nejvíce dopravních omezení hlásí Karvinsko. Hlavně jde o uzavřenou trasu mezi Karvinou a Českým Těšínem. Voda dále zaplavila cestu mezi Stonavou a Horní Suchou. Problémy jsou i s podjezdy, jako třeba v Bohumíně nebo u Opavy-Kylešovic. Velká voda zatarasila cestu mezi Dolním Benešovem a Hájem ve Slezsku. Spadlé stromy se musí odstranit u Skřipova na Opavsku. Kvůli půdnímu sesuvu neprojedete mezi Raškovicemi a Skalicí.

autoři: mrk , Ivan Sekanina
Spustit audio