Lidé si ve větší míře začali vyrábět sirupy a čaje na posílení imunity

1. duben 2020 14:10

Výrobou domácích přípravků na posílení imunity se teď zabývají lidé v Moravskoslezském kraji.  Sbírají bylinky, ze kterých si připravují odvary anebo třeba směsi do koupele. Někteří si pak vyrábějí třeba i vlastní sirupy do čaje.

Osmadvacetiletá Veronika v kuchyni krájí citron. „Ten dáme dolů, na něho na kolečka nakrájíme zázvor. I s kořením – hřebíčkem a skořicí – to dáme do třílitrové lahve nebo do zavařovaček a úplně nakonec zaliju medem,“ popisuje výrobu domácího sirupu na posílení imunity. „Pak se dává do čaje jedna lžička. Používáme jednou denně. Člověk je pak odolnější,“ dodává.

Lidé po mírné zimě začínají sbírat i bylinky. Bylinkářka Renáta Jahodová z Malé Morávky na Bruntálsku říká, že je teď vhodný čas na sběr plicníku nebo podbělu. Podle ní ale všechny byliny zkraje jara mají největší sílu a tím i nejlepší účinky. „Vlastně, i kdybych si uvařila jen kopřivový čaj, tak i tím dodám svému tělu sílu, kterou ta kvetoucí bylina zrovna má,“ říká s tím, že z většiny bylinek je možné uvařit čaj.

Nabízí se ale i jiné možnosti. „Byliny můžete krájet do salátů, polévek, pomazánek, vlastně všude. Co se týče kopřivy, je důležité bylinu nejdříve spařit,“ dodává Renáta Jahodová.

Některé bylinky, které teď rostou, jsou vhodné i pro výrobu nálevu do koupele. Jedná se třeba o jitrocel nebo třapatku nachovou.

Bylinkový čaj (ilustrační foto)
autor: Petr Dušek
Spustit audio