Jarní bylinková omáčka
Tentokrát vám nabídneme typicky jarní recept. Poslala nám ho paní Dagmar z Ostravy a je to recept na jarní bylinkovou omáčku.
Suroviny:
- 1/2 l mléka
- 50 g mletých ovesných vloček
- pórek
- špenát
- mladé kopřivy
- máslo
- jarní bylinky podle chuti
- sůl
- třtinový cukr
- 1 kelímek kysané smetany
- výhonky řeřichy
Postup:
1, Pórek a špenátové listy najemno nakrájíme. Mladé kopřivy spaříme vroucí vodou a poté také najemno nasekáme. Podle chuti použijeme ještě další bylinky - petrželku, pažitku, kopr apod.
2, Vše zelené krátce zpěníme na rozpuštěném másle. Zalijeme mlékem, mírně osolíme a osladíme. Přivedeme k varu.
3, Do mléka vsypeme jemně mleté ovesné vločky, které omáčku během chviličky zahustí. 4, Omáčku provaříme a necháme pod poklicí asi 10 minut dojít a zhoustnout.
5, Do jarní bylinkové omáčky přimícháme na závěr výhonky řeřichy a zakysanou smetanu.
Děkujeme paní Dagmar za recept a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.