Jarní bylinková omáčka
Tentokrát vám nabídneme typicky jarní recept. Poslala nám ho paní Dagmar z Ostravy a je to recept na jarní bylinkovou omáčku.
Suroviny:
- 1/2 l mléka
- 50 g mletých ovesných vloček
- pórek
- špenát
- mladé kopřivy
- máslo
- jarní bylinky podle chuti
- sůl
- třtinový cukr
- 1 kelímek kysané smetany
- výhonky řeřichy
Postup:
1, Pórek a špenátové listy najemno nakrájíme. Mladé kopřivy spaříme vroucí vodou a poté také najemno nasekáme. Podle chuti použijeme ještě další bylinky - petrželku, pažitku, kopr apod.
2, Vše zelené krátce zpěníme na rozpuštěném másle. Zalijeme mlékem, mírně osolíme a osladíme. Přivedeme k varu.
3, Do mléka vsypeme jemně mleté ovesné vločky, které omáčku během chviličky zahustí. 4, Omáčku provaříme a necháme pod poklicí asi 10 minut dojít a zhoustnout.
5, Do jarní bylinkové omáčky přimícháme na závěr výhonky řeřichy a zakysanou smetanu.
Děkujeme paní Dagmar za recept a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.