Lidé v kraji začali pracovat na odstraňování následků povodně

21. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Na mnoha místech v Moravskoslezském kraji se pracuje na odstraňování následků ničivé povodně. Lidem pomáhají hasiči, ale i městští strážníci nebo nezaměstnaní. Poškozené domy prohlížejí odborníci. Podle odhadů kraje by se škody, které povodeň napáchala, mohly v regionu pohybovat kolem 1,5 miliardy korun.

Rozbité cesty, stržené mosty a vyvrácené sloupy elektrického vedení za sebou nechala velká voda i v Petrovicích u Karviné. V jedné z nejvíce zasažených obcí se zatím napravují nejakutnější havarijní stavy na zničené infrastruktuře, říká starosta Petr Trojek. Obec organizuje i pomoc postiženým obyvatelům.

„Hasiči obcházejí rodinné domky, čerpají vodu. Rozvezlo se asi 75 odvlhčovačů, dostáváme různé mycí prostředky od podnikatelů, různých obcí. Myslím, že se to tady dostane zase do běžného života,“ dodává starosta Trojek.

Uklízí se už i v Karviné, která patří k povodněmi nejhůře postiženým oblastem. Hasiči čerpali celou noc vodu z laguny v Darkově, do města přijeli hygienici, kteří posoudí riziko případné komáří kalamity. Pokračuje práce stavebních odborníků, kteří zkoumají poškození objektů zasažených záplavovou vlnou. Lidé z vytopených domů dnes dostanou také desinfekční a čistící prostředky.

Z povodňového šoku se vzpamatovává také Český Těšín. Lidé po opadnutí vody pokračují v úklidu odstraňování škod. Strážníci městské policie například rozvezli a nainstalovali v zatopených domech na 70 vysoušečů.

„Preventistky městské policie začaly s distribucí úklidových prostředků, jako jsou například rukavice, lopaty, metly a podobně. V terénu jsou i hasiči, kteří ještě odčerpávají vodu a rozebírají protipovodňové valy pytlů s pískem. Odstraňují také naplaveniny na nábřeží,“ upřesnila mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Kraj povodňové škody teprve začne počítat

Povodňové škody na krajském majetku by podle odhadů mají být asi 150 milionů korun. Největší škody jsou na Karvinsku, jmenovitě v Karviné, Bohumíně a Petrovicích. Kraj je tam ale ještě nemá vyčíslené, protože mnohé oblasti stále zůstávají pod vodou.

„Škody v oblasti Novojičínska a Frýdeckomístecka již máme vyčísleny aspoň v dopravní infrastruktuře. Škody na krajském majetku se tam pohybují kolem 30 milionů korun. Ale největší škody očekáváme na Karvinsku,“ potvrdil náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Kraj očekává, že zaplaveným obyvatelům regionu finančně pomůže také ze zajišťovacího fondu.

MŽP dá na protipovodňová opatření 3,5 milardy

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) má k dispozici na protipovodňová opatření v Operačním programu Životní prostředí 3,45 miliardy korun. Obce mohou o tyto peníze žádat do 30. června. Dnes to oznámila ministryně životního prostředí Rut Bízková. Peníze podle ní bude možné použít i na projekty k prevenci sesuvů půdy a jejich monitoringu.

Právě sesuvů půdy v důsledku silných srážek hlavně na severu Moravy přibývá. Jen v Moravskoslezském kraji se jejich počet blíží ke 20, ve čtvrtek odpoledne jich bylo asi deset.

autoři: tif , Ivan Sekanina , Michal Schoffer , Petr Havránek
Spustit audio